BIST 9.046
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.297,30
HABER /  SAĞLIK

Sağlıklı tiyatro için doktorlardan destek

Dünya Tiyatro Günü'nde Academic Hospital'dan tiyatro emekçilerine ödül.

Abone ol

Dünya Tiyatro Günü kapsamında Academic Hospital Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen etkinlikte sanata kattıkları değerli emeklerinden dolayı başta Enis Fosforoğlu olmak üzere Pekcan Türkeş, Tarık Şerbetçioğlu ve daha birçok tiyatro sanatçısına ödülleri takdim edildi.

Tiyatro sanatı ve sanatçıların sağlık sorunları üzerine önemli konulara değinilen etkinlikte, bilim ve sanatın önemi hekimler ve sanatçılar tarafından vurgulandı.

TİYATRO SANATÇILARINDA EN ÇOK SES KISIKLIĞI GÖRÜLÜYOR

Etkinlikte bulunan Enis Fosforoğlu, Tarık Şerbetçioğlu, Binnur Şerbetçioğlu, Seren Fosforoğlu, Nazan Yatgın Palabıyık, Çağatay Palabıyık, Pekcan Türkeş, Arda Esen, Nami Esatgil, Selen Görgüzel Alkan ve Barış Manço Kültür Merkezi’ne sanata verdikleri emeklerden dolayı teşekkür eden, sağlıklı ve sanat dolu bir yaşam dileyen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı KBB Uzmanı Prof. Dr. S. Alper Tutkun yaptığı açıklamada; "Sözlerime başlamadan önce Avrupa İş Konseyi (EBA) Socrates Komitesi tarafından  2016 yılının International Socrates  Awards ödülünü almak için İngiltere’de olan Sn. Yönetim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak’ın selamlarını ve sevgilerini sunmak isterim. Tiyatro sanatı, yaşama arkadaştır ve kültürümüzün bir aynasıdır. Tiyatro hayattır... Bilim ve sanat asla birbirinden bağımsız düşünülemez. 1. Academic Hospital Tiyatro Günü Ödülleri’ne hoşgeldiniz” dedi ve sözlerine şöyle devam etti;

“Sahne ve ekran önündeki arkadaşlarımız başta stres ve yorgunluğa bağlı olarak birçok sağlık problemi yaşamaktalar. Mesleki olarak psikolojik ve fiziksel yorgunluklar hastalıklara davetiye çıkarırken sağlıklı bir sanat için özellikle ses hastalıklarının önemi büyük. Ses günlük yaşamda önem taşıyan, çevre ile iletişimi sağlayan kişiye özel bir oluşumdur. Konuşma sırasında ses tellerinde titreşime neden olan solunuma dikkat edilmesi gerekir. Ses hastalıklarında gözlenen en sık belirti ses kısıklığıdır. Genellikle sesin yoğun kulanıldığı meslek gruplarında ses hastalıklarına daha çok rastlanır. Ses kısıklığı KBB, nöroloji, psikiyatri doktorlarından ve konuşma patoloğundan oluşan bir ekip tarafından değerlendirilmelidir."

TİYATRO İNSANLARI İYİLEŞTİRİR

Prof. Dr. S. Alper Tutkun’dan ödülünü alan ünlü sanatçı Enis Fosforoğlu, tiyatronun insanları iyileştirdiğini belirtirken, tiyatroyla sağlığın hayatın her alanında iletişim içinde olması gerektiğini söyledi. Pekcan Türkeş ise; “Sanat ve sağlığı birleştiren ve tiyatroculara bu ödülü layık gören bu etkinlik için teşekkür ediyorum” dedi.

BİZİ İNSAN YAPAN SANATTIR

Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Hikmet Beştaş sanat ve bilimin birbirinden bağımsız düşünülemeyeceğini belirtti. Academic Hospital ailesi olarak sanatın ve sanatçının her zaman yanında olduklarını açıkladı ve sözlerine şöyle devam etti, “Tiyatro aslında bizi insan yapan sanattır. Tiyatro ekmek kadar, su kadar önemlidir. Kadim kültürlerde insanlar tiyatroya sarılmışlardır. Dilerim ki sanat ve bilim dünyada tekrar önem görmeye başlar.”

Ödülünü almak için sahneye çıkan ünlü sanatçı Arda Esen, “Hayatımda ilk kez bir sağlık kuruluşu tarafından böyle bir ödüle layık görülüyorum. Bir sağlık kuruluşu olarak tiyatroya önem verilmesi gerçekten çok önemli bir durum.  Sağlık çalışanları beden sağlığına, biz tiyatrocular ise ruh sağlığına hitap ediyoruz. Türkiye olarak zor dönemlerden geçerken bizi bir arada tutacak olan şey sanattır. Bu anlamda sanat ve bilimle kalmanızı diliyorum.”

Başhekim Uzm. Dr. Türkan Özel'den ödülünü almak için sahneye çıkan Tarık Şerbetçioğlu tiyatro ve sağlığın önemini sözlerinde, “Toplumları iyileştiren tiyatrodur. Antik Yunan ve Roma toplumlarında Anadolu'nun Bergama başta olmak üzere Pamukkale ve daha birçok antik kentinde tiyatro bulunurdu. Bu kentler birer sağlık alanlarıydı. Tiyatro ve sağlık bu anlamda birbirinden bağımsız düşünülemez.” diye vurguladı.

HEM TİYATRO HEM DE SAĞLIK

6 yıldır hastanede çalışan ve ortaokuldan beri tiyatro sanatına gönül veren Sorumlu Anestezi Teknisyeni Volkan Yaman, ödülünü Op. Dr. Fikret Düşünceli'den aldı.

Volkan Yaman, “Bir sağlık çalışanı olmak ve aynı zamanda bir tiyatroda görev almak gerçekten zor bir durum. Önceki zamanlarda vazgeçmeyi bile düşündüm ama hem sağlığı hem de sanatı çok seviyorum. Bu yüzden birini bile mecburiyetten yürütüyor olsaydım ikisini bir arada yürütemezdim. Ayrıca hastanemizinde sanata değer vermesi ve desteklemesi benim de tiyatrodan vazgeçmeme katkıda bulundu. Çalıştığım kurumdan bu anlamlı günde ödül almam beni çok mutlu etti. Sanata değer veren tüm insanlara ve kurumlara teşekkür ederim” dedi.