BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Alevi dedesi deterjan ismi olabilir

Hubyar Sultan marka olma yolunda. Kabul edilirse deterjan, imaç, kozmetik, cila gibi alanlarda isim alabilecek.

Abone ol

Alevi inancının önde gelen temsilcilerinden 'Hubyar Sultan' marka olma yolunda. Tokat'taki Alevi dergâhına ismini veren Hubyar Sultan'ın torunları olduğunu iddia eden Temel ailesi, Türkiye Patent Enstitüsü'ne başvurarak 'Hubyar' isminin adlarına marka olarak tescil edilmesini istedi.

Türk Patent Enstitüsü başvuruyu kabul ederse Hubyar ismi, arap sabunundan cilaya, doğum kontrol hapından süt sağma makinesine kadar çeşitli ürünlerin markası olarak kullanılabilecek.

Hubyar Sultan'ın alevi inanç merkezi olduğunu söyleyen Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Hubyar türbesinin de Kültür Bakanlığı'nca Kültür Varlığı olarak tescil edildiğine dikkat çeken Dernek Başkanı Ali Kenanoğlu, aynı zamanda Hubyar ismiyle kurulmuş tüzel kişilikler bulunduğunu, yüzlerce kişinin doğum yeri olarak kimliklerinde Hubyar yazdığını belirtti.

16. yüzyılda yaşamış önder
Hubyar Sultan, Hacı Bektaşı Veli gibi 16'ncı yüzyılda yaşamış Alevi inancının önderlerinden biri. Celali isyanları döneminde bugün türbesinin de bulunduğu Tokat Almus-Hubyar köyüne yerleşen Hubyar Sultan için her yıl binlerce insan köye gidip kurban kesiyor. Özellikle hastalık, sakatlık tedavisi ve çocuk istemek için Hubyar'a dua ediliyor. Hubyar Sultan'la ilgili inanılmaz kerametler bulunuyor. Bunlar, Hubyar Sultan'ın kızgın fırına atılıp belirli bir süre sonra fırından sakalı buz tutmuş bir vaziyette yanında bir çocukla ve çocuğun elinde de çiçekle çıkması, küçük bir kazandan 40 bin orduyu doyurması, bir avuç toprakla denizi kurutması ve denizin üzerinden yürüyerek geçmesi şeklinde. Bugün Hubyar Sultan'ın torunları Tokat-Sivas-Amasya-Çorum illerinde dedelik yapıyor.

(Nergis Demirkaya/Sabah)