BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye çöl olur mu?

Su Vakfı Başkanı ve İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi, su kaynaklarının iyi idare edilmesi gerektiğini bildirdi...

Abone ol

Su Vakfı tarafından İSKİ Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda ''Dünya İklim Değişikliği Raporu (IPCC) ve Türkiye Gerçekleri'' başlıklı konuşma yapan Prof. Dr. Şen, Türkiye'de nüfus, teknoloji, ekonomi, enerji ve tarıma ilişkin yerel verilerin toplanması ve bu verilere dayanarak yerel projeler oluşturulması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Şen, gelecek 100 yıllık tahmin raporlarına göre, Türkiye'de yağış sıklığının az, ancak miktarının fazla olmasının beklendiğini belirtti. Projelerin buna göre hazırlanması gerektiğini anlatan Prof Dr. Şen, kuraklık ve iklim değişimi konularının ayrılmasının önemine işaret etti. Prof. Dr. Zekai Şen, iklim değişimi olup olmadığına karar verebilmek için su yönetiminin uygulanması gerektiğini vurguladı. Su kaynaklarının iyi idare edilmesinin de önemine değinen Prof. Dr Şen, ''Türkiye, suyumuzu iyi idare edersek çöle dönmeyecek'' dedi.

Prof. Dr. Şen, Türkiye'nin yer altı suları bakımından zengin olduğunu, bu su rezervlerinin mümkün olan yerlerde beslenmesi gerektiğini ifade etti. İklim değişiminin Türkiye'de etkili olacağını, ancak bunun sanıldığı gibi kıyamet senaryoları şeklinde gerçekleşmeyeceğini belirten Prof. Dr. Şen, dünya üzerinde yağışların ya da sıcaklıkların farklı yerlere dağıldığını, toplamda çok fazla değişim yaşanmadığını söyledi.