BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,75
ALTIN 2.433,15
HABER /  GÜNCEL

Irak tarafı PKKya teslim

Büyükanıt, ABD’deki temaslarını değerlendirdi. “Türk-Irak hududunun Irak tarafı PKK’ya teslim edilmiştir” dedi.

Abone ol

Washington’da basın toplantısı düzenleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, ABD’deki temaslarını değerlendirdi. Büyükanıt, “Türk-Irak hududunun Irak tarafı PKK’ya teslim edilmiştir” dedi.

“Irak’ta üniter yapının korunmasını istiyoruz” diyen Orgeneral Büyükanıt, görevi itibariyle, ABD’de yaptığı görüşmelerde Irak ile ilgili “güvenlik” konularının konuşulduğunu vurguladı.

Büyükanıt, Irak’ın üniter yapısının mezhep ve etnik çatışmalar yüzünden çok büyük ölçüde şekil değiştirdiğini dile getirdi.

Irak’ı tek parça olarak görmemek gerektiğini belirten Büyükanıt, Kuzey Irak’a ve Kerkük’e dikkat çekti.

“Türkiye'nin tedbir alması zorunluluk”

Türkiye-Irak sınırının kontrolünün zorluğuna dikkat çeken Büyükanıt, “Türk-Irak hududunun Irak tarafı PKK’ya teslim edilmiştir” ifadesini kullandı. Bu gerçeği ABD’li muhataplarına çok açık bir şekilde ifade ettiğini belirten Büyükanıt, sınırın Irak tarafının korunmadığını belirtti.

Genelkurmay Başkanı, PKK’nın Irak sınırından Türkiye’ye gelip, Türk vatandaşlarını rahatsız etmesi durumunda, Türkiye’nin bazı tedbirler almasının bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Kuzey Irak’taki liderleri şahsen tanıdığını belirten Büyükanıt, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel mecliste yapılan gizli oturumun ardından yapılan açıklamalarda, PKK konusunun bir terör olayı değil siyasi olay olduğunun iddia edildiğini anımsattı.

Eskiden yaya veya katırla gezen PKK’lıları bugün sınırın Irak tarafında arabalarla gezdiğinin açıkça bilindiğini ifade eden Genelkurmay Başkanı, ABD’nin PKK’yı terör örgütü olarak kabul ettiğini hatırlattı.

“Kerkük’teki sorun tüm Irak’ı tehdit eder”

“Elbette biliyoruz, Kerkük Türkiye Cumhuriyeti’nin bir şehri değildir” diyen Büyükanıt, ancak Kerkük’ün Irak’ın küçük bir modeli olduğunu belirtti.

Asker olarak güvenlik bağlamında Kerkük ile neden ilgilendiklerini açıklayan Büyükanıt, bu kentte demografik yapının tümüye değiştirildiğini anlattı.

İkinci Körfez Harekatı’ndan sonra Kerkük’ün tüm tapu kayıtlarının imha edildiğini söyleyen Büyükanıt, bunın “tarihi silmek için” yapıldığını söyledi. Bu kayıtların Osmanlı arşivlerinde de bulunduğunu belirten Büyükanıt, bu belgelere bakıldığında bu kentin hiçbir zaman bir Kürt kenti olduğunun görülmediğini vurguladı.

Kerkük’te yapılacak referandumun yeni iç çatışmalar yaratacağını ifade eden Büyükanıt, bu kentte meydana gelebilecek istikrarsızlığın Irak’ın tümüne etki edeceğini, bu durumun da güvenlik bağlamında Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğini belirtti.

"Üçlü mekanizma mücadeleye destek"

Büyükanıt, PKK ile mücadele konusunda ABD’de yaptığı temaslarda, PKK konusunun ABD’de geçmişe göre daha iyi kavranmış durumda olduğunu söyledi.

ABD, Irak ve Türkiye arasındaki üçlü mekanizmaya değinen Genelkurmay Başkanı, bu mekanizma hakkında bazı yanlış saptamaların yapıldığını söyledi.

“Türkiye terörle mücadeleyi kimseye bırakmaz” diyen Büyükanıt, “İki emekli general terörü bitirebilir mi? ” diye sordu.

Üçlü mekanizmanın terörle mücadeleye destek amacıyla kurulduğunu aktaran Büyükanıt, mekanizmanın belirli bir ölçüde bu mücadeleye destek verdiğinin altını çizdi.

"PKK siyasallaştırılmak isteniyor"

PKK konusunda yeni bir oyunun sergilenmek üzere olduğunu belirten Büyükanıt, “Kamuoyuna ilk defa açıklıyorum... Oyun hazır. Perde açılmak üzere... Bu konuyu insan hakları ve azınlıklar haline getirip siyasete, hatta uluslararası siyasete taşıma düşüncesinin görülmeye başlanıyor" dedi.

Büyükanıt, “Bu konuda Türk milletinin uyanık olması lazım” dedi.

Kaynak: CNN