BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.242,34
HABER /  DÜNYA

ABD'li gazetecinin kafasını kesen IŞİD'li kim çıktı?

Amerikalı gazeteci James Foley’nin başının kesildiğini gösteren videodaki bir detay akıllara "ABD'li gazetecinin kafasını kesen IŞİD militanı İngiliz mi?" sorusunu getirdi.

Abone ol

Kuzey Irak’ta ABD ordusunun saldırılarına hedef olan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), yaklaşık iki sene önce Suriye’de kaçırılan Amerikalı gazeteci James Foley’nin (40) başının kesildiğini gösteren bir video yayınladı.

Videodaki bir detay ise ilginç bir tartışmaya yol açtı: ABD'li gazetecinin kafasını kesen IŞİD militanı İngiliz mi?

İNGİLTERE VATANDAŞI BİR CİHATÇI MI?

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü, ABD vatandaşı Foley’in başının kesildiğinin iddia edildiği videoları gördüklerini ve inceleme başlattıklarını ifade etti. Foley'nin ailesi ise oğullarının ölümünü doğruladı. Gazeteler, IŞİD'in yayımladığı korkunç videodaki kafa kesen militanın, Londra aksanıyla konuşması nedeniyle İngiliz vatandaşı bir cihatçı olabileceğinden şüphe edildiğini yazdılar.

“Amerika’ya Mesaj” başlıklı videoda bir IŞİD militanı “Bu, Amerikalı James Wright Foley. Hükümetiniz İslam Devleti’ne saldırılarda başı çekiyor. Bugün hava kuvvetleriniz Irak’ta her gün bize saldırıyor” dedikten sonra Foley’nin başını kesiyor, ardından yüzüstü düşen cesedininin üzerine kafasını bırakıyor. IŞİD militanı daha sonra aynı şekilde giydirilen bir başka ABD’li gazeteci Steven Sotloff’u göstererek onun kaderinin de ABD Başkanı Barack Obama’nın “bir sonraki kararına” bağlı olduğu tehdidinde bulunuyor.

ABD VİDEONUN DOĞRULUĞUNU ARAŞTIRIYOR

Beyaz Saray, Amerikan istihbarat camiasının, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tarafından Amerikalı bir gazetecinin kafası kesilerek öldürülmesini gösterdiği iddia edilen videonun gerçek olup olmadığını belirlemek için çalıştığını belirtti.

james-foley-isid-başini-kesti.gif

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, yaptığı açıklamada, Amerikalı gazeteci James Foley'nin IŞİD tarafından öldürülmesini gösterdiği iddia edilen videoyu gördüklerini kaydetti.

İstihbarat camiasının, videonun gerçek olup olmadığını mümkün olan en hızlı biçimde belirlemek için çalıştığını belirten Hayden, eğer video gerçekse, masum bir Amerikalı gazetecinin vahşice öldürülmesinden dehşete düşeceklerini ifade etti.

VİDEODAKİ DİĞER GAZETECİ

Adının Steven Joel Sotloff olduğu belirtilen ve Foley gibi Suriye'deki iç savaşı takip ederken kayıplara karışan diğer bir rehine gazeteci daha sonra videoda görünüyor. 

Foley'yi öldüren ve sesi İngiliz aksanına benzeyen bir kişi, Sotloff'u tanıtıyor ve "Obama, bu Amerikan vatandaşının hayatı senin bir sonraki kararına bağlı" diyor. Videoda ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'nın 7 Ağustos'ta orduya IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenleme yetkisi verdiği açıklamasından bir bölüm de yer alıyor.

Türkiye-Suriye sınırında kaçırılan serbest gazeteci Sotloff'tan da Ağustos 2013'ten beri haber alınamıyordu.

AİLESİ DOĞRULADI

Suriye'de görev yaptığı sırada Kasım 2012'den bu yana kendisinden haber alınamayan Foley'nin serbest bırakılması için destek toplamak amacıyla kurulan "James Foley'yi Bulun" (Find James Foley) başlıklı Facebook sayfasında yayımlanan anne Diane Foley'in mesajında, "Oğlumuz Jim için hiç bu kadar gurur duymamıştık. O, Suriye halkının çektiği acıları dünyaya ifşa etmeye çalışırken hayatını verdi" ifadesi yer aldı.

james-foley-ailesi-işid-başini-kesti.jpg
      
Diane Foley, mesajına şöyle devam etti:
"(Foley'yi) Kaçıranlardan, geride kalan rehinelerin hayatlarını bağışlamalarını istirham ediyoruz. Jim gibi onlar da masum. Amerikan hükümetinin Irak, Suriye ya da dünyanın herhangi bir yerine dair politikaları üzerinde hiçbir kontrolleri yok."

JAMES FOLEY'İN İNFAZ VİDEOSU (+18)