BIST 9.881
DOLAR 32,56
EURO 34,97
ALTIN 2.457,33
HABER /  DÜNYA

ABD'den son dakika İran sürprizi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'le görüşmek için Cenevre'ye gidiyor.

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi 5 daimi temsilcisi ve Almanya'nın oluşturduğu 5 artı 1 ülkeleri ile İran dün Cenevre'de nükleer müzakerelere başladı. Sürpriz ise bugün yaşandı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İran'ın nükleer programı konusunda "farklılıkları azaltmak" için elinden geleni yapacağı belirtildi.Açıklamada, "Bu çok karmaşık bir süreç. 5 artı 1 ülkeleri üyesi olarak farklılıkları azami düzeye indirmek için her türlü yardımı yapmaya hazır" denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Cenevre'ye AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın davetlesi olarak gideceğini de söyledi. Kerry, Ortadoğu ziyaretini yarıda keserek, ani bir kararla Cenevre'ye gitmeye karar verdi.

OBAMA: ANLAŞMA OLASILIĞI VAR

ABD Başkanı Barack Obama da, Amerikan televizyonu NBC'ye verdiği demeçte, İran'la nükleer konuda bir anlaşmanın olası olduğunu söyledi. Obama, İran'la nükleer müzakerelerde bir anlaşma olmadan, yaptırımların azaltılmasının ya da kaldırılmasının da söz konusu olmadığını belirtti.

FABIUS DA CENEVRE'YE GİDİYOR

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'ın da İran'la yapılan nükleer müzakerelere dahil olmak için bugün Cenevre'yu uçacağı belirtildi. İran'la nükleer bir anlaşmada önemli mesafe sağlandığı için Fabius'ın Cenevre'ye gittiği ifade edildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, İran'la olası bir nükleer anlaşmanın, bu sorunun barışçıl yollarla çözülmesi olasılığını ortadan kaldıracağı uyarısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Amerikan televizyonu CNN'e yaptığı açıklamada, ülkesiyle 5 artı 1 ülkeleri arasında Cenevre'de ikinci turu yapılan görüşmelerde "bir mutabakat veya anlaşmaya" varılması olasılığına inandığını söylemişti.