BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.406,93
HABER /  DÜNYA

Vize muafiyeti konusunda olumlu gelişme

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, vize muafiyeti konusunda, “Üzerinde çalıştığımız yol haritası konusunda özde ilerlemeler sağlandı. Ümit ed...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, vize muafiyeti konusunda, “Üzerinde çalıştığımız yol haritası konusunda özde ilerlemeler sağlandı. Ümit ederiz önümüzdeki haftalarda bu konuda nihai adımlar atılabilir" dedi.
Bakan Davutoğlu, Dışişleri Konutu’nda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle ile görüştü. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi. Bakan Davutoğlu, Türkiye-AB konusunda atılacak adımların gerekli olduğu zamanda, gerekli olduğu şekilde en güçlü idare ile siyasi adımları attığını belirterek, 22. faslın açıldığını hatırlattı.Bakan Davutoğlu, vize muafiyeti ve geri kabul anlaşması konularında yaptıkları çalışmalara ivme katılması konusunda irade konduğunu da kaydederek, "Önümüzdeki dönemde vize muafiyeti konusunda olumlu gelişmeler bekliyoruz. Üzerinde çalıştığımız yol haritası konusunda özde ilerlemeler sağlandı. Ümit ederiz önümüzdeki haftalarda bu konuda nihai adımlar atılabilir" dedi.
Görüşmede Kıbrıs konusunun da ele alındığını açıklayan Bakan Davutoğlu, “Bir an önce kapsamlı müzakerelerin başlamasına, liderlerin derhal bir araya gelmesi ve Birleşmiş Milletler’in etkin rolüyle temelinde dörtlü toplantıda olmak üzere uluslararası konferansa doğru gidişin, çözümün hızlandırılmasının bir an önce başlaması konusunda güçlü bir irade sahibiyiz” şeklinde konuştu.
Davutoğlu, Kıbrıs sorununun hem Kıbrıs ‘a barış getireceğini hem de AB’nin Türkiye’nin katılımıyla bir aktör olma konumunu güçlendireceğini söyledi.

FÜLE’DEN GEZİ PARKI YORUMU
Füle ise, Türkiye-AB ilişkilerinin yeni bir ivme kazandığını belirterek, politikalarının Türkiye ile AB arasında daha çok diyalog olması yönünde olduğunu kaydetti. Füle, “3,5 yıl sonra 22. faslın açıldığını gördük. Hedefimiz tüm fasılların açıldığını görmek ve bahar ancak çiçekler açmaya başladıktan sonra gelecektir” diye konuştu. Davutoğlu da bunun üzerine, “Bir çiçeğin açmasıyla bahar gelmez” ifadelerini kullandı.
Vize kabul anlaşmasında olumlu gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Füle, “Ümit ediyorum ki bu çalışmaların neticesini de önümüzdeki bir iki hafta içerisinde görmeye başlayacağız” dedi.
Gezi Parkı eylemlerine de değinen Füle, “Gezi olaylarından sonra böylesine canlı bir sivil toplum olduğunu gördük. Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, reformlarda sivil toplumun da görüşü alınmalı” şeklinde konuştu.
(İHA)