BIST 9.919
DOLAR 32,43
EURO 34,80
ALTIN 2.450,91
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

4E statüsü nedir taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek?

Taşeron işçilere kadroda son durum ne işçiler ne zaman kadroya geçecek? Yıl sonuna sayılı günler kala taşeron işçilerin 4e statüsünden kadroya geçmesi üzerinde konuşuluyor. Peki nedir bu 4e statüsü taşeronun hakları nasıl olacak?

Abone ol

Son dönemin en çok konuşulan konusu taşeron. 800 binden fazla taşeron işçi kadroya geçmek için gün sayıyor. Peki taşeron işçiler hangi statüden kadroya geçecek? Taşeron işçiler 17 kasım güncel bilgiler internethaber'de.

Taşerona kadroda yeni düzeneleme kamuda istihdam için yeni statü geliyor. Taşerona kadroda çalışamlar devam ederken 2018 yılının başında tüm işçilerin sözleşmeli personel olması bekleniyor. Tüm taşeron işçiler güvenlik ve arşiv araştırmasına tabi tutulacak. Güvenlik ve arşiv araştırması olumlu olmayan personel düzenlemeden yararlanamayacak.

Taşeron işçilerin yıl sonuna kadar kadroya geçmesi bekleniyor. İşçiler hangi statüden kadroya geçeceklerini merak ederken 4E statüsü gündeme geldi.

Güvenlik araştırmasında başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak. Araştırma sırasında 657 sayılı kanunun 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Yani devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da aranacak. Taşeron işçilerin 4e statüsünden kadroya geçmesi bekleniyor. Peki nedir bu 4e statüsü?

4E STATÜSÜ NEDİR TAŞERONLARIN HAKLARI NELER?

Bu soruşturmalardan geçen taşeron işçiler kamuda 'özel statülü sözleşmeli personel' olarak istihdam edilecek. Bunun için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesine bir ek yapılarak bu personelin 4E'li olması sağlanacak. Kadroya geçen taşeronlar çalıştıkları kurumlarda aynı görevleri yapmaya devam edecekler.Öğrenim düzeyleri yaptıkları işten farklı olanlar, eğitimlerine uygun işlere de kaydırılabilecek.

3'ER YILLIK SÖZLEŞME YAPILACAK

Her bir taşeron çalışan için 3'er yıllık sözleşme yapılacak.65 yaşını doldurmuş taşeron işçiler düzenlemeden yararlanamayacak. Tüm ücretlerde standart sağlanacak. Yani aynı işi yapan kamu personeli ile aynı maaşı alacaklar. Böylece bazı taşeron işçilerin maaşları yükseltilecek.