BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SPOR

2020 olimpiyatları İstanbul mu Tokyo mu?

İstanbul 2020 olimpiyatlarında büyük heyecan yaşıyor. Oylama bu gece yapılacak ve favori kentler Tokyo ile İstanbul

Abone ol

İNTERNET HABER-2020 Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları için aday kentler İstanbul, Tokyo ve Madrid. BBC favori kentlerin İstanbul ile Tokyo olduğunu yazdı.

Olimpiyat Oyunları’na 2020 yılında hangi kentin ev sahipliği yapacağı bu gece Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te yapılacak oylama sonucunda belirlenecek.

Olimpiyat Oyunları’na ilk kez 2000 yılında adaylığını koyan İstanbul, 2020 Olimpiyatları için 5’inci kez aday listesine giriyor.

FAVORİ KENTLER

BBC Sport yazarı Matt Slater, İstanbul’un büyüyen ekonomisi ve genç nüfusuyla favori kentlerden biri olduğunu ancak, Gezi Parkı gösterilerine polisin plastik mermi, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahalesinin, İran, Irak ve Suriye’ye ye komşu Türkiye’nin istikrarına dair soru işaretleri doğurduğunu söylüyor.

Slater, İstanbul’da ulaşım sistemine dair endişelerin bulunduğunu ifade ediyor ve bazı Türk sporcuların doping kullandığının ortaya çıkmasının da İstanbul’un adaylığına olumsuz etkisi olabileceğini belirtiyor.

BBC Sport yazarı Slater’a göre en favori kent, güçlü ekonomisi ve iyi organizasyonunun yanı sıra gelişmiş spor salonlarıyla Tokyo.

Slater, Fukuşima nükleer santralındaki sızıntının durduğuna dair Japon yetkililerin ikna edici açıklamalarda bulunduğunu belirtiyor.

TÜRKİYE SUNUM YAPACAK

Oylama öncesi kentler 45 dakikalık son sunumlarını yapacak. İstanbul’un sunumunu yapacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Türkiye’den kalabalık bir heyet de eşlik ediyor.

Türkiye’den Arjantin’e giden yaklaşık 600 kişilik heyette, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi (IOC) ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı (TMOK) Uğur Erdener ve İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat da bulunuyor.

Heyette ayrıca, İstanbul 2020’nin ana sponsorlarının temsilcileri Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, Doğuş Holding CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve Türkiye’yi Olimpiyatlarda temsil eden sporcular da var.

KAÇ ÜLKE OY VERECEK?

Tokyo’yu da Başbakan Şinzo Abe ve Tokyo Valisi Naoki’nin yanı sıra Kraliyet Ailesinden de isimler temsil ediyor.

Ekonomik krizin pençesindeki İspanya’nın başkenti Madrid’i ise, iddialı kentler Tokyo ve İstanbul’a kıyasla daha küçük bir heyet temsil ediyor.

Arjantin’e giden İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’a, Madrid Belediye Başkanı Ana Botella ve tenisçi Rafael Nadal’ın yanı sıra Kraliyet Ailesi’nden de isimler eşlik ediyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, aday kentlerin sunumlarının ardından TSİ 21.45’te gizli oylamaya geçecek.

Oylama sonuçlarının TSİ 23.00’da belirlenmesi bekleniyor.

Komite’nin 103 üyesi var ancak, aday ülkelerin oy kullanmayacak olması ve Komite Başkanı Jacques Rogge’nin de kendi isteğiyle oy kullanmayacağını açıklaması üzerine elektronik oylamaya gidecek sayısı 97’ye düşüyor.

Bugün, 2020 Olimpiyatları'nı ağırlayacak kentin yanı sıra Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin yeni başkanı için de oylama yapılacak.

Buenos Aires’teki oylama, İstanbul’da aralarında Sultanahmet Meydanı’nın da bulunduğu 9 farklı bölgeye kurulacak ekranlarla canlı yayınlanacak.