BIST 10.196
DOLAR 32,39
EURO 34,75
ALTIN 2.405,87
HABER /  DÜNYA

Dikkat orman yangını geliyor !

Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, güney, batı ve Marmara bölgeleri Cuma gününden itibaren 5 gün süreyle orman yangınları açısından oldukça ...

Abone ol

Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, güney, batı ve Marmara bölgeleri Cuma gününden itibaren 5 gün süreyle orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıdığını söyledi.
Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, son günlerde yaşanan orman yangınları ve önümüzdeki riskli 5 gün için alınan tedbirlerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre, kamuoyunun bilinçlendirilmesi, uyarılması ve alınması gereken tedbirlerle ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından Valiliklere genelge gönderildiğini belirten Çiftçi, “Ülkemizin güney, batı ve Marmara bölgeleri Cuma gününden itibaren 5 gün süreyle orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşımaktadır. Genelgede özellikle rüzgarın şiddetli olduğu zamanlarda çıkan anız ve kırsal alan yangınlarının bazen ormanlarla birlikte yerleşim yerlerini, köylerini, tatil sitelerini de tehdit ettiği, bu yüzden hava şartlarının yangına sebep olduğu, özellikle rüzgarın şiddetli ve nisbi nemin düşük olduğu günlerde anız yakılmaması, orman içerisinde ve yakın yerlerde vatandaşlarımızın ateşli ilgili faaliyetlerinden uzak durmaları gerektiği konusu vurgulanmıştır. Ayrıca orman yangınlarına sebebiyet verenlerin tespit edilerek kanunda öngörülen cezai müeyyidelerin yangınlarına sebebiyet verenlerin tespit edilerek zararın kendilerinden tazmin edileceği belirtilmiştir” şeklinde konuştu.
Türkiye ve Antalya’da son 3 günde çıkan yangın sayılarını kaydeden Çiftçi, “4-5-6 Eylül tarihinde 96 tane orman yangının çıktı. Aynı tarihlerde 110 tanede kırsal alan yangınına müdahale edilmiştir. Antalya’da ise aynı tarihlerde 26 adet orman yangını çıkmıştır. 1-2-3 Eylül tarihlerinde ise 1 adet orman yangını çıkmıştır” dedi.
Çiftçi, ülkemizin özellikle Hatay’dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul’a kadar uzanan ve ülkemiz ormanlarının yaklaşık yüzde 60’ına tekabül eden 12 buçuk milyon hektarlık kısmın, yangın açsından en riskli bölge olduğunu ifade etti.

"YÜZDE 90’I İNSAN KAYNAKLI"
Orman yangınlarının tespiti ve müdahale ekiplerine en kısa sürede bildirilmesi için 776 adet kuleden ormanların 24 saat gözetlendiğini söyleyen Çiftçi, “Orman yangınlarının uzaktan algılanması ve otomatik yangın bulma sistemi olarak 2012 yılında 77 gözetleme kulesinde 154 kamera kullanılmıştır, 2013 yılında kamera sayısı 164’e çıkarılacaktır. Orman yangınlarına müdahale süresi 2002 yılında 40 dakika iken 2012 yılında bu süre 18 dakikaya indirilmiştir. 2015 yılında hedefimiz orman yangınlarına ilk müdahale süresini 15 dakikaya indirmektir” ifadelerini kullandı.
2010 yılından itibaren yangına birinci derece hassas alanlarda 230 bin hektar alanın projelendirildiğini belirten Çiftçi, 136 bin hektar alanın da Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Projesi (Yardop) çalışmasının yapıldığını ve 2013 yılında 5 bin 800 hektar alanda Yardop Programının gerçekleştirileceğini bildirdi.
Son olarak orman yangınları ile mücadele de bugüne kadar 103 şehit verildiğini ifade eden Çiftçi, kamuoyuna şu mesajı verdi:
“Son on yıllık yangın çıkış sebepleri incelendiğinde meydana gelen yangınların yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğunu söylemiştik. Nedenlerine bakıldığı zaman ise piknik ateşi, çoban ateşi, anız yakılması, avcı ateşi, sönmemiş sigara izmaritinin atılması, kasıt gibi nedenlerle orman yangınlarının çıktığı görülmektedir. Havanın kritik olduğu, özellikle rüzgarın şiddetli ve nisbi nemin düşük olduğu günlerde anız yakılmaması orman içerisinde vatandaşlarımızın ateşle ilgili faaliyetlerden uzak durması gerekmektedir. Herhangi bir duman gördüklerinde ücretsiz ‘ALO 177’ orman yangını ihbar hattını arayarak bildirmeleri, daha hızlı müdahale için çok önemlidir. Unutmayalım ki,elimizle yaktığımız ateşi göz yaşımızla söndüremeyiz.”
(İHA)