BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.445,81
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

2 milyon memuru rahatlatacak haber

2 milyon memura sağlık alanında önemli kolaylıklar sağlayacak Genel Sağlık Sigortası 15 Ocak'ta yürürlüğe giriyor.

Abone ol

Kamu'da çalışan yaklaşık 2 milyon memura sağlık alanında önemli kolaylıklar sağlayacak Genel Sağlık Sigortası (GSS) 15 Ocak'ta yürürlüğe giriyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yayımladığı tebliğ uyarınca önümüzdeki cuma gününden itibaren GSS kapsamına alınacak memurlar hastaneye giderken sevk almak zorunda kalmayacak. Görev yaptığı il dışında iken SGK ile anlaşmalı bir eczaneden ilaçlarını rahatça temin edebilecek. Uygulamayla SGK hem tasarruf sağlayacak, hem de ülke genelinde görev yapan binlerce mutemedin iş yükü azalacak. Eczane ve optik provizyon sistemiyle sosyal güvencesi olan çalışanların ve emeklilerin ilaç alımını kontrol altına alan SGK, memurları da 'MEDULA' adı verilen elektronik takip sistemine dahil etmiş olacak.

Maliye Bakanlığı 31 Aralık 2009'da Resmi Gazete'de yayımladığı 'Kamu personelinin sağlık hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na Devrine İlişkin' tebliğde, memurların 15 Ocak 2010'dan itibaren SGK kapsamına alınacağı duyurmuştu. SGK ise yayımladığı tebliğle yeni dönemin detaylarını kamuoyuyla paylaştı. Düzenlemeye göre 15 Ocak'tan itibaren memurlar ile bakmakla yükümlü oldukları yakınları herhangi bir sağlık kuruluşuna sevk almadan gidebilecek. Memurun kendisi de sevksiz tedavi olabilecek. Memurların sağlık kurumlarına müracaatlarında sağlık karnesi bulundurma zorunluluğu da ortadan kaldırıldı. Halihazırda memurlar ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları görev yaptıkları il dışından ilaç aldıklarında parasını peşin ödüyor, uzun süren yazışmaların ardından devletten tahsil ediyordu. Yeni düzenlemede il kavramı kaldırılarak memurlara ve yakınlara yurtiçinde SGK ile anlaşmalı herhangi bir eczaneden ilaç alma hakkı getirildi. Uygulama harcamaların rahatça denetimine imkan sağladığı için israfı önleyecek.

Bahar Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yavuz Okur, uygulamanın memurlara ilaç alımında büyük kolaylık getirildiğini söyledi. Okur şunları söyledi: "Önceden memlekete izne gittiğimizde hastalandığımızda eczaneden ilaçları parayla alır, sonra aylar süren bürokratik işlemlerin ardından paramızı tahsil ederdik. Artık bu ortadan kaldırılıyor. Ülke genelinde binlerce mutemet kurumun personelinin sağlık ve ilaç harcamalarını takip ediyordu. Yeni dönemde memurların iş yükü azalacak, devlet de büyük tasarruf sağlayacak. Çünkü memurlar da MEDULA sistemine dahil oluyor. Sistemle memurların tedavi ve ilaç süreci adım adım izlenecek, uzmanlarca denetlenecek. Gereksiz tedavi paraları hastanenin hesabından kesilecek."

Devlet memuru Abdullah Ünlüsoy ise ilaç alımında büyük sıkıntılar yaşadığını, uygulamayla çilenin biteceğini dile getirdi. Ünlüsoy, "Ben Gebze'de görev yapıyorum, ama ailem Bursa'da yaşıyor. İlaç lazım olduğunda parayla alıyorduk, aylar sonra tahsil edebiliyorduk, o da reçetede bir aksaklık tespit edilmezse. Uygulama çok yerinde." diye konuştu.

Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Dr. Feza Şen uygulamanın tasarrufla beraber bürokratik işlemleri azaltacağını ifade etti. Memurlara yapılan sağlık işlemlerinin giderlerinin takibi ve ödenmesinin SGK kontrolüne geçtiğini anlatan Dr. Şen, tedavi sürecinin kayıt altına alınması ve sistemin kontrolü tek elden yürütülecek olmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Dr. Şen, şu bilgileri verdi: "Devlet memurlarının tedavi masrafları mutemetler üzerinden ödendiği için işlemlerin kontrolü çok zordu. Birçok kurumda da kontroller net yapılamıyordu. Devlet memurlarındaki mutemetlerin sağlık hizmetleriyle bilgi eksikliği vardı. Kontrol SGK'ya geçtiğinde ciddi denetim gelmiş olacak. Uygulama sağlık giderlerini kontrol altına aldığı ve devlet menfaatini koruduğu için olumlu karşılıyoruz."

MEDULA NEDİR?

MEDULA, sağlık hizmeti veren kuruluşların, GSS kapsamında olan hastalarının provizyon, ücretlendirme ve tahakkuk işlemlerinin SGK ile entegre ve eş zamanlı olarak gerçekleştirmesini sağlayan sistemdir. Sistem, belli bir süre sonra aynı işlem kötü niyetli olarak yapılmaya çalışılsa da buna izin vermiyor. Temel amacı hastanenin verdiği tedavi hizmetlerinin kurumun kendi bilgisayar programına yine hastaneler tarafından girilmesi, daha sonra kurum tarafından kontrol ve ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesidir. ıÜüGSS Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumları olan Emekli Sandığı, Bağkur, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Yeşilkart'ı tek bir çatı altında, GSS çatısı altında toplamayı hedeflemiştir. Medula bu çalışmanın bilişim ayağıdır. Devlet hastaneleri, özel hastaneler, üniversite hastaneleri, diyaliz merkezleri ve daha bir çok sağlık kuruluşunun verdikleri hizmet, kullandıkları tıbbi malzeme ve ilaçların bedelinin geri ödeme kurumu tarafından ödenmesi için GSS Medula web servislerini kullanmaları gerekiyor.