BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.438,79
HABER /  GÜNCEL

Zirvede ikinci iddianame

Malatya’da üç kişinin öldürüldüğü Zirve Katliamı davasında kabul edilen ikinci iddianamenin okunmasına başlandı. Tolon duruşmaya katılmadı

Abone ol

Zirve Yayınevi’nde beş yıl önce işlenen cinayetlerle ilgili davanın 40. duruşmasında, mahkemece kabul edilen 762 sayfalık ikinci iddianamenin 300 sayfalık özetinin okunmasına başlandı.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, emekli Orgeneral Hurşit Tolon dışındaki sanıklar avukatlarıyla birlikte hazır bulundu. Sanıklardan eski Malatya Jandarma Alay Komutanı Mehmet Ülger, binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Ruhi Abat, muvazzaf askerler Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Abdullah Atılgan, Adil Akçay, Adem Gedik ile Levent Ercan Gelegen ve Aykut Saka’nın kimlik tesbitlerinin ardından Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, 762 sayfalık iddianamenin 300 sayfalık özetinin okunacağını belirtti.

Mahkeme Başkanı Kısa’dan söz alan tutuklu sanık Varol Bülent Aral, iddianamede yer alan suçlamaları kabul etmediğini, Yargıtay içtihatlarında “hükümeti devirmeye teşebbüs’’ün suç olmadığını, bu nedenle var olmayan bir suçtan ötürü savunma yapmanın da doğru olmayacağını ileri sürdü. Aral, “Benzer iddialarla bir sürü general, subay, türlü iftiralara maruz kalmış, burada da subaylar kamuoyuna rezil edilmek istenmektedir. Bir general 40 yılda yetişiyor. 40 yıl önce İzmir’de vaaz veren bir imamın müritleri, 40 yıl sonra general olamayacaklarını anlayınca bu tür iftiralarda bulunuyorlar” diye konuştu.

TOLON RAPOR ALDI

Mahkeme Başkanı, savunmaların daha sonra alınacağını belirterek, Aral’ı uyardı. İddianamede “terör örgütü yöneticisi’’ olmakla suçlanan Tolon’un sağlık sorunları nedeniyle 10 gün rapor aldığı ve bu nedenle tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden getirilmediği belirtildi. Soruşturmada hem sanık, hem de gizli tanık olarak yer alan İlker Çınar’ın da dilekçe göndererek, “can güvenliği endişesiyle” duruşmaya gelmediğini bildirdiği kaydedildi.

Malatya’da 18 Nisan 2007’de incil basımı yapan Zirve Yayınevi’nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel, boğazları kesilerek öldürülmüştü.

YARBAY DÖNMEZ'İN YIKILDIĞI AN

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Yarbay Mustafa Dönmez’in 21 yaşındaki oğlu Alp Kağan Dönmez, staj için gittiği Azerbaycan’da, trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Oğlunun ölüm haberini dün görülen duruşmada alan Dönmez, gözyaşlarını tutamadı. Dönmez’e oğlunun cenazesine katılabilmesi için iki gün izin verildi. Duruşma başlamadan önce tutuklu sanıklar Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ve Sevgi Erenerol, Yarbay Dönmez’in yanına giderek, oğlunun trafik kazasında hayatını kaybettiği haberini verdi. Haberi alan baba Dönmez, gözyaşlarına engel olamazken, diğer sanıklar tarafından teselli edildi. Oğlunun ölümü nedeniyle mahkemeden yol hariç iki gün cenaze izni alan Dönmez, dün Bandırma’da ikindi namazına müteakip kıldırılacak cenaze namazına katıldı.

Makine mühendisi olduğu ve Azerbaycan’a staj için gittiği belirtilen Alp Kaan Dönmez’in, karşıdan karşıya geçerken bir arabanın çarpması sonucu yaşamını yitirdiği belirtiliyor.