BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.444,88
HABER /  POLİTİKA

BDP’den hodri meydan

PKK’lılarla kucaklaşmaları sonrası dokunulmazlıklarının kaldırılması gündeme gelen BDP’li vekillerden hodri meydan: Kürsü hariç dokunulmazlıklar kalksın

Abone ol

BDP’li dokuz milletvekilinin, Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’nde yollarını kesen PKK’lılarla kucaklaşması Ankara’nın ana gündem maddeleri arasında yer almaya devam ederken, dokunulmazlıkların kaldırılması konusundaki tartışmalar, CHP’den gelen “Kürsü dokunulmazlığı gözetilmek kaydıyla destek veririz” açıklamasıyla farklı bir noktaya taşındı. MHP’nin teklifine AKP ve CHP’den henüz yanıt gelmiş değil. 51 milletvekili bulunan MHP’nin değişiklik teklifini Meclis’e verebilmesi için 184 milletvekilinin imzası gerekiyor; ancak AKP ve CHP, salt bu öneriye sıcak bakmıyor.

EKİMDE MECLİS'E GELEBİLİR

Üzerinde bir takım değişiklikler yapılması suretiyle MHP teklifinin ya da AKP’nin hazırlayacağı yeni bir teklifin, 1 ekimde yeni yasama yılına başlayacak olan Meclis’in ilk gündem maddeleri arasında yer alabileceği belirtiliyor. AKP, konuya ilişkin kendi formülünü şekillendirmeye başladı.

Bu arada, BDP’lilerle ilgili inceleme başlatan Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenleyeceği fezlekenin, Meclis’in açılmasıyla birlikte hızla işleme konabileceği belirtilirken, PKK’lılarla kucaklaşan BDP’li vekiller, “Kürsü dokunulmazlığı hariç dokunulmazlıklar kalksın, ayrımcılık yapılmasın” diyor.

SEÇİMLE GELDİK SEÇİMLE,GİDERİZ

BDP Eşbaşkan Yardımcısı Nazmi Gür, Taraf ’a şunları söyledi: “AKP, CHP ve MHP’ye hodri meydan diyoruz. Kürsü dokunulmazlığı dışında bütün alanlarda dokunulmazlığı kaldırıyorlarsa biz de destek veririz. Fakat ayrımcı bir politika ile her üç parti bizim dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için birleştiler. Parlamento’ya oyla geldik, ancak oyla gideriz.”

MECLİS BANA DOKUNSA NE OLUR

Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, “Van Cumhuriyet Savcılığı hangi yasa maddesine dayanarak bir işlem yapabilir, ben yasada gerillayla kucaklaşmak gibi bir ceza maddesi ve bununla ilgili bir yaptırım karinesi olduğunu bilmiyorum” dedi. Diğer parti milletvekilleri hakkındaki fezlekeleri anımsatan Kürkçü, “Meclis tercih yapsın. Meclis eğer, hırsızlardan yana tercih kullanacaksa, öyle Meclis bana dokunsa ne olur?” diye konuştu.

Hakkâri Milletvekili Esat Canan ise, “Dokunulmazlık kaldırılacaksa tüm milletvekilleri için belki düşünülebilir. Sadece BDP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılması çözüm getirmez, aksine çözümsüzlük yaratır” dedi.

“SORUN ÇÖZÜLECEKSE 100 YIL YATMAYA HAZIRIM”

Tartışma yaratan görüntülerde yer alan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, siyaset dışına itilmelerinin hiçbir sorunu çözmeyeceğini vurguladı. Tuğluk şunları söyledi: “BDP’nin Meclis’te olması demek, sorunun demokratik ve barışçıl siyasetle çözüleceğine dair umudun korunması demektir. Devlet bu yolu kapatırsa artık demokratik siyasetle çözüm olacağına dair umutları kırarsınız. Bu ciddi bir tehlikedir. Dokunulmazlıklarımız kaldırılır, cezaevine atılırsak bu neyi çözer? Eğer çözecekse ben, 50 yıl da, 100 yıl da yatmaya hazırım. Yeter ki insanlar ölmesin.”