BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.396,50
HABER /  EKONOMİ

Ziraat Bankası ne zaman özelleştirilecek?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesine ilişkin açıklama yaptı

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesine ilişkin, ''Bu yıl içinde gündeme gelme ihtimalini ben zayıf görüyorum'' dedi.

Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MIPIM için Cannes'da Türk gazetecilerle bir araya gelen Ali Babacan, gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisi için son derece önemli olduğunu, Türkiye'nin yatırımcıların yakından ilgilendiği bir ülke olduğunu belirterek, projelerin sadece Türkiye sınırları içinde olmaması, bu projelerin hem yurt dışında olması hem de finansmanının yurt dışından sağlanmasının çok önemli olduğunu anlattı.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ NE KADAR DIŞA AÇARSAK...

''Gayrimenkul sektörümüzü hem finansman hem de müşteri boyutuyla ne kadar dışa açarsak, Türkiye'nin ekonomik büyümesine, kalkınmasına ve istihdama o kadar katkıda bulunacaktır'' diyen Babacan, fuara Türkiye'den katılan firma sayısının çokluğu ve hükümetten üst düzey temsil olmasının da son derece dikkat çektiğini anlattı.

2020 Olimpiyatları için lobi yapılıp yapılmadığı sorusuna nihai kararı Olimpiyat Komitesi'nin vereceği yanıtını veren Babacan, şöyle dedi:

''Olimpiyatların kendine has özelliği var. Bir ekibimiz var ve dünyanın en iyi kuruluşlarından destek alınıyor. Türkiye'nin şansı fena görünmüyor. Bundan önceki adaylıklarıyla karşılaştırıldığında iyi görünüyor ama son dakikaya kadar çalışılması lazım. Türkiye'ye nisan ayında teknik bir heyet gelecek ve ilgili bakanlıklar sunum yapacak. Daha sonra Lozan'da aralarında Türkiye'nin de bulunduğu üç ülke sunuş yapacak ve son karar Arjantin'de açıklanacak.''

ZİRAAT BANKASI'NDAN ÖNCE VAKIFBANK VAR

Özelleştirmelerin finansman sorunu ve Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesi sürecine ilişkin bir soru üzerine Babacan, Ziraat Bankası'ndan önce sırada Vakıfbank'ın ikincil halka arzı bulunduğuna işaret ederek, ''Önce o sermayeyle ilgili devri gerçekleştirmek istiyoruz. Anayasa Mahkemesi'nin üzerinde durduğu konu var. Gerçi bizim sürecimizle ilgili değil ama Vakıflar Genel Müdürlüğümüzü ilgilendiren bir konu... Yakında netleşecek diye bekliyoruz. Daha sonra hisse devirlerini gerçekleştirip, ikincil halka arzı da tamamlayacağız. Yüzde 25'i yüzde 49'a çıkartmak gibi adım atılabilir ancak bu yılın ikinci yarısında gerçekleşebilir'' diye konuştu.

Halk Bankası'nın özelleştirme sürecinden örnek veren Babacan, ''Genel müdürümüz son geceye kadar elinde çanta, ülke ülke dolaştı bu özelleşmenin olması için... Ziraat Bankası en son... Bu yıl içinde gündeme gelme ihtimalini ben zayıf görüyorum'' karşılığını verdi.