BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.307,15
HABER /  SAĞLIK

Estetik yaptıracaksanız mutlaka okuyun

Son yılların en çok konuşulan sağlık konusu estetik dersek abartmış olmayız. Dr. Barış Çakır, burun estetiği ve botox uygulamaları konusunda İnternethaber'e açıklamalarda bulundu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Op. Dr. Barış Çakır, ülkemizde estetik denildiğinde ilk akla gelen isimlerden. Yaşı çok genç olmasına rağmen bir çok başarılara imza atmış bir estetik cerrah. Özellikle burun ve meme ameliyatlarındaki başarısı herkes tarafından konuşulan bir doktor. Son yıllarda kadınların daha çok ilgisini çeken ve artık tabu olmaktan kurtulan estetik ameliyatların başında burun estetiği geliyor. Biz de burun estetiği ve botox uygulamaları ile ilgili merak edilenleri bu işin erbabına sorduk.

Neredeyse tüm gününü ameliyathanede, insanların "özgüvenini" ameliyat etmekle geçiren Barış Çakır, bizi kırmadı ve işlerinin yoğunluğuna rağmen sorularımızı yanıtladı.

ÖNEMLİ OLAN CERRAH 

Ülkemizde, plastik cerrahide son teknoloji kullanılıyor mu?

Plastik Cerrahi, daha kişi odaklı bir iştir. İyi yetişmiş cerrah, son teknolojiden çok daha önemlidir.

Merdiven altı olarak tabir edilen ve doktor olmayan kişiler tarafından yapılan uygulamalar nedeniyle insanlar daha da mutsuz hale geliyor. Bunun için alınan önlemler var mı?

Bu işlemleri yapan kişilerin, sağlıkları konusunda hassas olması gerekli.

Ülkemizde estetik cerrahi uygulamaları pahalı mı?

Plastik cerrahi, devletin sağlık hizmetleri kapsamındadır. Estetik cerahi, sağlık sigortaları tarafından karşılanmaz. Estetik cerrahi sağlık hizmetinde, hizmet kalitesi arttıkça fiyat artar.

Burun ameliyatı yaptırmak isteyen hasta sigarayı bırakmalı mıdır?

Konu güzellik olunca, güzel olmak, güzel kokmayı da kapsar diyorum. Tekink olarak, yüz germe, karın germe gibi ameliyatlarda sigara içmek ciddir risk oluşturur. Sigara içen kişiye burun ameliyatı yapmakta sakınca yok. Sigara, burun etlerini büyütür ve nefesi tıkar. Sigara içen kişinin, "ben nefes alamıyorum" demesi, müsil içen kişinin "ben sürekli ishalim" demesi kadar anlamlıdır.
 
4 İLE 10 GÜN ARASINDA İŞİNİZİN BAŞINDASINIZ 

Burun estetik ameliyatı ne kadar sürer?

2-3 saat

Hasta, burun ameliyatından kaç gün sonra normal hayata dönebilir?

Eğer burunda tampon niyetine kullanılan plastik ile çalışırım diyorsanız 4 gün, hayır diyoranız 10 gün sonra işinizin başındasınız.

Burun ameliyatından sonra ne kadar morluk olur ve ne geçmesi kadar sürer?

Kemik işlemleri sırasında kemik zarı korunuyorsa morluk nadiren olur.

Burun ameliyatı hangi yaşta başlar ve kaç yaşına kadar yapılabilir?

18 yaşından büyük olmak, bu ameliyatı iyi anlamış olmak, sorumluluğunu taşıyabiliyor olmak ve ameliyat engel bir durumun olmaması, yeterlidir.

Eskiden burun ameliyatlarında çok uzun tamponlar kullanıldığı söyleniyor, sanırım artık bunlar kalmadı?

Bez tampon artık nadiren kullanılıyor. Genelde tercih edilen silikon splintler. Hiç koymayanlar da var.

Ameliyat sırasında lokal anestezi mi uyguluyorsunuz, genel mi?

Burun ameliyatı için genel anestezi daha uygun bir tercih olur.

Kapalı ameliyat ne demek?

Burun deliklerinin ortasındaki et kısmının kesilerek yapılan ameliyat açık ameliyat, deliklerin içinden yapılan ameliyat kapalı ameliyattır. Daha detalı bilgi için adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ameliyatsız estetik denen şey tam olarak ne demek, bir hastanın burnu ameliyatsız düzelebilir mi?

Ameliyatsız estetik bir pazarlama tekniği.

Bir kere burun ameliyatı yaptırdıktan belli bir süre sonra burun düşebilir diyorlar, düşer mi? Bir burun estetiğinin dayanma süresi ne kadardır?

İyi yapılmış bir burun estetiği ameliyatı ile ömrünüzü geçirebilirsiniz.

Burun ameliyatı fiyatı nedir?

Halka açık alanlarda ameliyat fiyatları bildirmek uygun değil.

Ameliyattan sonra hastalarınız arasından "sorun" çıkarıp, beğenmedim diyen oluyor mu?

Ameliyat ettiğimiz hastaların %5 i ek işlemler ister. Ameliyat olacak her hastaya bu bilgilendirmeyi yapıyoruz. Bu işlemler yeteri kadar düzelmemiş bölgeler için yapılır. Ameliyat sonrası, burnunuz daha kötü olduysa yanlış yerdesiniz demektir.

YA HASTA BURNUNU BEĞENMEZSE 

Ola ki hastanız burnunu beğenmedi bu durumda ne yapıyorsunuz?

Ben burnumu beğenmedim demiyorlar. Şurasında bir şey var, biraz daha kaldıralım, biraz daha küçültelim gibi ek istekler oluyor. 1 yıl bekleyip isteklerini yapıyoruz.

Çok büyük sorunlardan biri de neredeyse her güzellik salonunda botox uygulamasının yapılabiliyor olması, bu ne kadar doğru?

Botox tıbbi bir uygulamadır ve doktor tarafından yapılmalıdır. Devletin, bir koruyucu sorumluluğu olduğu kadar, insanlarında sağlıkları ile aldıkları kararlarda sorumluluk sahibi olmaları gerekir. Ben doktor olmadan, bu işlemleri yapanlardan ziyade, sağlığını riske atan kişileri eleştiriyorum.

BOTOXUN RAKİBİ YOK 

Botox uygulaması yaptırdıktan sonra pişman olup vazgeçmek mümkün mü?

Botox 4-6 ay etkilidir. Sadece eski halinize dönersiniz. Güzele alışıp eskiye dönenler bazen daha kötü oldum yanılgısına düşerler. Geçici etkisi olması aslında bir güvenlik noktası; beğenmeszeniz, bir daha yaptırmazsınız. 6 ayda bir yaptıramam, kalıcı yöntem yokmu diyenlerde oluyor. Yaşlanmayı kalıcı olaran durduran bir teknik icat edilmedi henüz. Kuaföre ayda 2-4 defa gittiğinizi düşünürseniz 6 ay etkili bir tedavi oldukça iyi bir süre.

Botox ne kadar sıklıkla ve hangi alanlara yapılırsa daha başarılıdır?

Botoksun alın bölgesinde neredeyse rakibi yok. İster 6 ayda bir yaptırın ister yolda bir kere. Düzenlü botoks yapılan kişilerin alınlarında, kaslara bağlı kırışıklık oluşmaz.

Son zamanlarda hep birbirine benzeyen kadınlar görüyoruz, özellikle dudaklar da silikon olunca daha bir benzediler sanki. Burada doktorun tecrübesi mi devreye girmeli? Kişiye uygun dudak ve burun belirlerken nasıl bir şey yapılacağını hasta önceden resim üzerinde görebiliyor mu?

Estetik doğal olur. Doğal olmaya estetik değildir. Sizler abartılı örnekleri görüyorsunuz. Etrafınızda, estetik oluğta doğal olduğu için anlayamadığınız bir çok kişi var aslında.