BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.502,35
HABER /  DÜNYA

Papa neden Francis ismini aldı?

Katolik dünya yeni ruhani liderini seçti. Yeni papa adı Jorge Mario Bergoglio olmasına rağmen niye Fransic ismini aldı.

Abone ol

XVI. Benedict 'in istifasının ardından Katolik dünyasının ruhani lideri seçilen Jorge Mario Bergoglio (Francis), papalık adını 13. yüzyılda Fransisken Tarikatı'nı kuran ve aziz ilan edilen Assisili Francis'den aldı.

İtalya'nın Umbria bölgesindeki Assisi kentinde 1181 yılında varlıklı bir tüccarın oğlu olarak doğan Francis, sahip olduğu her şeyden vazgeçerek İsa Peygamber'in izinden gidip, yoksulluğu ve basit bir hayat tarzını benimsemişti.

Francis'in kurduğu Fransisken Tarikatı, 1210 yılında Papa III. Innocent tarafından da kabul edilmişti. Francis, 1224 yılında İsa Peygamber'in çarmıha gerildiğinde aldığı yaraların (stigmata) görüldüğü ilk kişi olarak da tarihe geçmişti.

Yoksulların dostu olarak İtalya'da son derece sevilen ve saygı duyulan bir aziz olan Francis, 1226 yılında 45 yaşında hayata veda etmişti.

Francis, ölümünden 2 yıl sonra Papa IX. Gregory tarafından aziz ilan edilmişti. Her yıl 4 Ekim, Katolik dünyası tarafından ''Aziz Francis Günü'' olarak kutlanıyor.

Yeni papa Jorge Mario Bergoglio 'nun, ilk Cizvit kökenli papaz olan Francis'in adını almasında, 16. yüzyılda Cizvit tarikatının kurucularından Francis Xavier'in de etkisi olduğu sanılıyor.

İSMİYLE MÜSEMMA PAPA

Bergoglio da tıpkı ismini aldığı Assissili Francis gibi dünya nimetlerine sırt çevirmesiyle tanınıyor.

Latin Amerikalı ilk papa olan 76 yaşındaki Bergoglio, orta-sınıf İtalyan göçmeni bir aileden geliyor. Bergoglio, kendisinden önceki Buenos Aires kardinallerinden farklı olarak son derece basit ve sade bir yaşam sürüyor.

Kiliseye otobüsle giden, yemeğini kendisi pişiren ve Buenos Aires'in gecekondu mahallelerini sık sık ziyaret eden Bergoglio, kilisenin Hristiyanlığın doktrinleriyle uğraşmak yerine inananlara yardım etmesi gerektiğine inanıyor.

''İsa Peygamber'in cüzamlılarla aynı suda yıkanıp hayat kadınlarıyla yemek yediğini ne çabuk unuttunuz. İsa, bizlere kardeşlerimizle kucaklaşmayı öğütlemişti'' diyerek Arjantinli din adamlarını eleştiren Bergoglio, din adamlarının asıl görevinin dışarı çıkıp insanlara İsa'nın öğretilerini yaymak, yardıma ihtiyaç duyanları kucaklamak olduğunu söylemişti.

Bergoglio, 2001 yılında Buenos Aires Kardinali olduğunda kendisine sunulan köşkte yaşamayı reddetmiş, sobayla ısınan tek göz odasında kalmaya devam etmişti.

DİKTATÖRLÜK SIRASINDA KURULAN TARİKATIN LİDERİ

Arjantin'de 1976'daki darbenin ardından diktatörlüğünü ilan eden Jorge Videla'nın iktidarı sırasında ülkedeki Cizvit tarikatının liderliğini yürüten Bergoglio, birçok kişiyi dikta rejiminin elinden kurtarmıştı. Bergoglio, buna karşın 1977 yılında kaçırılan ve öldürülen De la Cuadra ailesi üyelerine sırt çevirmekle de suçlanmıştı. Söz konusu aileden, kaçırıldığı sırada 5 aylık hamile olan genç bir kadın, esaret sırasında bir kız çocuğu dünyaya getirmişti. Genç kadın, çocuğun "çok önemli bir aileye" evlatlık verilmesinin ardından öldürülmüştü. Bergoglio, 2010 yılında verdiği ifadede dikta rejimi sona erene kadar çalıntı bebeklerle ilgili hiçbir şey bilmediğini söylemişti.

Bergoglio'nun liderliğindeki Arjantin piskoposları, 2012'de bir açıklama yaparak diktatörlük yıllarında inananları koruyamayan kilise adına özür dilemişti.

İLK AYİN YARIN

Öte yandan, Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, Papa I. Francis'in ilk ayinine yarın katılacağını açıkladı. Ayin, Sistine Şapeli'nde yapılacak.