BIST 9.677
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.502,93
HABER /  GÜNCEL

Zammın sorumlusu Gökçek mi?

Zamma geceyarısı gelen 22.5'luk zam herkesi ayağa kaldırdı. "Zammın nedeni Gökçek"tir diyen ise bakın kim oldu?

Abone ol

Doğalgaza yapılan yüzde 22.5’lik zam siyasilerin büyük tepkisini çekti. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, doğalgaza yapılan zammın kökeninde yerel yönetimlerin, özellikle Ankara BüyükşehirBelediyesinin BOTAŞ’a borçlarını ödememesinin yattığını söyledi.

GÖKÇEK'İN BORÇLARI YÜZÜNDEN ZAM

Karayalçın, yaptığı yazılı açıklamada, doğalgaza yapılan zammın kökeninde, "yanlış enerji politikaları, özelleştirme adı altında kamu şirketlerinin elden çıkarılmasının yanı sıra yerel yönetimlerin özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesinin BOTAŞ’a borçlarını ödememesinin yattığını" savundu. Ankaralıların, ödedikleri doğalgazın parasının yerine gitmemesinden doğan finansman krizi nedeniyle ikinci bir yükle karşılaştığını savunan Karayalçın, "Önümüzdeki yerel seçimler, bu iktidarın ve yerel yönetimlerinin elini vatandaşın cebinden çekmesini gerçekleştirmenin ilk adımı olacaktır" dedi.

BAYKAL: ZAM DEĞİL ZULÜM

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, doğalgaza yapılan yüzde 22.5’lik zamma tepki gösterdi ve “Açık ifade etmek istiyorum bu bir zam değildir, bu bir zulümdür. Kışa girerken doğalgazın fiyatına dörtte bire yakın artış getirmek hiçbir anlayışla zam olarak kabul edilemez, bu bir zulümdür" dedi. 

Zammın dünya petrol fiyatlarının inişe geçtiği bir dönemde yapıldığına dikkat çeken Baykal, “Petrol fiyatları eski düzeyinin çok altına inmiştir. Doğalgaz fiyatları petrol fiyatına endekslidir. Dünyada petrol ve doğalgaz fiyatları inişe geçerken Türkiye’de olağanüstü yüksek oranda çok büyük bir zam aniden getirilmiştir" dedi. 

Baykal şunları söyledi: “Açık ifade etmek istiyorum bu bir zam değildir, bu bir zulümdür. Kışa girerken doğalgazın fiyatına dörtte bire yakın artış getirmek hiçbir anlayışla zam olarak kabul edilemez, bu bir zulümdür. Böylece ekonomik kriz karşısında bu Hükümetin hangi önlemleri alacağı da ortaya çıkmış durumdadır. Öyle anlaşılıyor ki ekonomik sorunların sıkıntıların bedelini gene Türkiye’de vatandaş ödeyecektir. Bu Hükümetin sosyal anlayışını ortaya koyması bakımından da çok önemlidir. Bir yandan ekonomik krize karşı güvenceler arayışına giriyoruz, finans sektörüne, bankalara, mevduat sahiplerine yardımcı olma gayreti içinde bulunduğunu söylüyor Hükümet. Bir yandan vergi kaçaklarını affetmeye çalışıyor. Dışarıdan parasını getirecek olanlara her türlü imtiyazı, kolaylığı getiriyor. Öte yandan gecekondusunda, evinde bu kışı doğalgazla geçirmek durumunda olan insanın ısınma faturasına dörtte birlik bir zam getiriyor. Bu çok ağır olmuştur. Bunu söyleyenlerin garip guraba, fakir fukara edebiyatını söylemeye artık hakları yoktur. Garibi gurabayı, fakiri fukarayı kışın girişinde kendi kaderleriyle baş başa bırakmışlardır. Bunun haklı bir ekonomik nedeni de yoktur. Bütçedeki yanlış harcamaların, israfın, har vurup harman savurmanın karşılıksız kredi vermelerinin bedelini şimdi vatandaşın sırtından çıkarma noktasındadırlar. Bu zammı protesto ediyorum."