BIST 10.127
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.454,34
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Zaman'dan çok sert manşet

Dershaneleri kapatmak isteyen hükümet ile buna şiddetle karşı çıkan Zaman gazetesi, savaş baltalarını çıkardı.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı'na karşı savaş ilan eden Zaman si, hükümetin uygulamalarını 12 Eylül darbe dönemiyle kıyasladı.

"Böyle bir yasa darbe döneminde bile uygulanmadı" manşetiyle okurların karşısına çıkan gazete, dershaneleri okula çevirmeyi planmayan hükümeti sert bir dille eleştirdi. 

Sert yayınlara karşı dün akşam yazılı bir açıklamayla cevap veren MEB, gazeteyi kışkırtıcı haberler yapmakla suçladı.

12 EYLÜL'DE BİLE...

Birinci sayfanın büyük bölümünü dershane konusuna ayıran gazete, kaldırılmasına karşı çıkanların görüşlerine yer verdi. Zaman'ın söz konusu haberinde 12 Eylül döneminde kaldırma girişimi şu ifadelerle anlatıldı:

"Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bütün dershane ve etüt merkezlerini kapatma hazırlığına benzer girişim 12 Eylül 1980 askerî darbe döneminde de yaşanmıştı. Kenan Evren’in direktifleriyle dershanelerin kapatılması veya özel okul olarak faaliyetlerine devam etmesine imkân tanıyan düzenlemeyi Ulusu hükümeti 16 Haziran 1983’te yasalaştırdı. 1 Ağustos 1984’ten itibaren bu kurumların kapısına kilit vurulacaktı. Ancak Turgut Özal iktidara geldikten sonra bu yasayı yürürlükten kaldırdı. 28 Şubat postmodern darbe sürecinde de birçok dershaneye üst üste müfettişler gönderildi ama kapatma amaçlı bir kanun hazırlanmadı. Şimdi ise MEB’in dershaneleri ve etüt merkezlerini kapatmak için kanun taslağı hazırlaması, toplumun tüm kesimlerinden büyük tepki çekti."


270262.jpgHÜSEYİN GÜLERCE ZEHİR ZEMBEREK


Yazısının finaline koyduğu parağraf herşeyin özeti oldu. Hükümet ile cemaat arasındaki iplerin koptuğunun ilanı gibi yazı... (TIKLA / OKU)

2010 STRATEJİK BELGESİNDE VAR

Öte yandan Kanal 24'te Ardan Zentürk'e konuşan Milli Eğitim Bakanı Avcı, dershanelerin kapatılması konusunun yeni olmadığını belirterek şunları söyledi:

MEB'DEN AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Dershanelere para cezası uygulamak, sıkı yönetim uygulamaları, maddi yaptırım getirmek gibi alenen yalan ve ilgili kamuoyunu kışkırtıcı ifadeler taslak metinde kesinlikle bulunmamaktadır. Bakanlığımız, dershanelerin özel okullara dönüşmesini kolaylaştıracak bir yasa önerisi hazırlığı içerisindedir. Ancak bu hazırlıklar esnasında en çok riayet edilen husus, başta dershane çalışanları, öğrenciler ve veliler olmak üzere hiç kimsenin mağdur edilmemesi, Türkiye'de özel sektörün eğitim alanında daha etkin biçimde yer alması ve okul dışı alternatif programlar uygulayan kurumlara bağımlılığın ortadan kaldırılmasıdır" denildi. Ayrıntılar için tıklayın

"Bunlar zaten çok önceden beri, Sayın Başbakan'ın konuşmalarını geriye doğru takip ederseniz bunun bugün konuşulan konular olmadığını göreceksiniz. MEB'in resmi belgesine de baktığınızda, 2014 yılının stratejilerinden bir tanesinin, dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin gerçekleştirilmesin ta 2010 yılındaki strateji belgesinde stratejik hedeflerden biri olarak vurgulandığını göreceksiniz."

PERİŞAN EDİLECEK GİBİ BİR MANZARA SUNUYORLAR

2016 yılında dershanelerin tamamının özel okula dönüşeceğini belirten Avcı, sistematik yayınlara dikkat çekti:

"Mevcut dershanelerin kapısına kilit vurulacak, orada çalışanlara "ne haliniz varsa görün" denilecek, öğrencilere hiçbirşey söylenmeyecek, bir gece operasyonuyla böyle bir yasal düzenleme yapılacak, burası perişan edilecek gibi bir manzara çıkıyor bugünkü yayınlardan.

4 bine yakın dershanemiz var. 50 bin küsür derslik demek bu. Biz bunları paralel eğitimle israf etmek yerine sistemin içine entegre ederek lise düzeyinde 55 bin yeni derslikte ders yapabilir hale gelmiş olacağız."

OKULA NASIL DÖNÜŞECEKLER?

Dershanelerin dönüşümü hakkında bilgiler veren Avcı, sözlerine şöyle devam etti:

Nitekim, mevcut deshanelerin yüzde 20'i özel okula dönüşme kabiliyetine sahip görünüyor. Bunlar için bir sorun yok gibi görünüyor.

2014-2015'TE OLMAYACAKLAR

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı A Haber'de dersahaneler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Avcı yaptığı açıklamada, "Velilerimiz endişe etmesinler, öğretmenlerimiz endişe etmesinler, öğrencilerimiz, dershane çalışanlarımız endişe etmesinler, hiç kimse mağdur edilmeyecek. Dershaneler ya özel okula dönüşecekler ya da 2 yıl için açık lise olacaklar.
Milli Eğitim Sisteminin içerisinde bir üst eğitim kurumuna hazırlayan herhangi bir kurum olmayacak. Yabancı dil kursları, Sürücü kursları devam edecek. 2014-2015 eğitim öğretim sisteminde dershaneler olmayacak" dedi.



Yüzde 80'i, bugünkü şartlarda "özel okula dönüşme kabiliyetimiz yok" diyorlar. "Bize kolaylıklar sağlanırsa, biz de belli bir vade içerisinde özel okula dönüşmek isteriz" diyorlar.

Özel okullara dönüşmeleri için gereken koşulları bize bildirip, bize bir süre tanımaları lazım. Okul yapmak için bazı teşvikler; arsa temini olabilir, vergi kolaylıkları olabilir, bunlarda anlaşılabilir.

TASLAKTAKİ MADDELER

(5) Bu kanuna ve uygulanmasına ilişkin yönetmeliklerde gösterilen koşullara uymayan dönüşüm kapsamında kurulan eğitim kurumları ile mevzuata aykırı ya da izinsiz eğitim faaliyeti gösterenler hakkında, diğer mevzuattaki ceza hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bu maddede belirtilen cezalar uygulanır.

(6) Bu maddede öngörülen para cezaları, denetleme elemanları tarafından tayin edilir ve 7 gün içinde ödenmesini teminen, ilgiliye ve mahalli mal müdürlüğüne ceza tutanağı verilir. Bu süre içinde ödenmeyen para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.

(7) Bu kanun kapsamındaki eğitim kurumları ile izinsiz ya da mevzuata aykırı eğitim faaliyeti görenlere, denetimi yapan elemanlar veya Bakanlıkça uyarma cezası verilir.

(8) Para cezaları aşağıda belirtilen durumlarda ve miktarlarda eğitim faaliyetini gören kurumun sahibine uygulanır:

a) Uyarma cezasına rağmen, düzeltmenin yapılmaması veya yeni uyarma cezasını gerektiren fiillerin tespiti ile bu kanunda belirtilen veya Bakanlıkça istenilen belgelerin süresi içerisinde verilmemesi veya yanıltıcı bilgi veya belge verilmesi hallerinde beş yüz bin lira para cezası.

b) Yazı, reklam, afiş, broşür ve benzeri araçlarla Bakanlığın veya müşterilerin yanıltılması veya müşteriye taahhüt edilen hizmetin verilmemesi veya eksik verilmesi halinde, özel hükümler saklı kalmak kaydıyla bir milyon lira para cezası.

c) Bakanlıktan izinsiz, özel eğitim kurumunun tümünün veya bir kısmının devredilmesi, kiraya verilmesi, ortaklık statüsünün veya türünün değiştirilmesi halinde bir milyon lira para cezası.

d) Onaylı tarifenin haricinde fiyat uygulanması halinde fazla alınan ücretin 20 katı para cezası.

(9) Para cezaları, ilk cezanın tebliğinden itibaren bir yıl içinde ikinci kez para cezası gerektiren hallerde uygulanmış olan birinci para cezası ile ikinci para cezası toplamına esas teşkil eden tutar kadar verilir.