BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,07
ALTIN 2.472,20
HABER /  GÜNCEL

Yüzde 70i bizde ama parası elde

"Su akar Türk bakar" denirdi ya.. Benzer durum bor madenleri için söyleniyor. Bor'un yüzde 70'i bizde ama parayı bakın kim kazanıyor...

Abone ol

Bor madenlerinin yüzde 70'i Türkiye'de bulunuyor. Buna karşılık Türkiye bordan ne kadar gelir elde ediyor dersiniz...

Avrupa birliği ülkeleri, yılda Türkiye'den toplam 200 milyon avroluk bor ithal ediyor... Bu boru kullanarak ürettikleri ürünlerden ise 89 milyar avro kazanıyor.

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanı Erk İnger, bu duruma dikkat çekerek ''Üniversite-sanayi işbirliğiyle teknolojik altyapıyı geliştirerek, bordan elde ettiğimiz katma değeri yükseltmeliyiz'' diyor. 

EN ÇOK BOR TÜKETEN ÜLKE

Erk İnger'in verdiği bilgilere göre, dünyada çıkarılan borun yüzde 40'ını ABD tüketiyor... Dünya bor rezervinin yüzde 70'inin bulunduğu Türkiye'de ise bu oran sadece yüzde 1...

ÇIKARIP SATIYORUZ

Türkiye'den çıkarılan borun yüzde 90'ının ihraç ediliyor. Yüzde 10'luk bölüm ise genellikle cam, seramik ve temizlik sektörlerinde kullanılıyor. 

BİZ 200 MİLYON AVRO
AB'Lİ 89 MİLYON AVRO KAZANIYOR


Türkiye boru işlemeden satıyor. Bu nedenle de yılda sadece 200 milyon avro gibi bir gelir elde ediyor. Buna karşılık boru satın alan ülkeler 200 milyon avroluk boru işleyerek 89 milyar avro kazanıyor.

Balıkesir, Eskişehir ve Kütahya'da bulunan rezervlerden çıkarılan bor,  rafine ürün halinde ihraç ediliyor.

BORUN KULLANIM ALANLARI

Borun kullanım alanlarının artırılması amacıyla dünyada yapılan çalışmalara değinen Erk İnger, beyin ve cilt tümörleri için deneysel bir kanser tedavisi yöntemi olan bor ile nötron yakalamalı terapi (bor izotopunun kanserli hücrelerin yok edilmesinde kullanılması) ve bor ile elektrik elde edilmesine yönelik çalışmaların, Türkiye'de de sürdürüldüğünü ifade etti.

BORDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ

İnger, bor füzyon santrali yoluyla elektrik elde etme çalışmalarının başarıya ulaşması durumunda, elektriğin kilovatsaat (KWH) maliyetinin 1 kuruşun altına ineceğini belirterek, bor füzyon santralinin, nükleer santrale göre ''sıfır radyasyon'' avantajının bulunacağını kaydetti.

BOREN olarak 15'i aşkın ürün geliştirdiklerini, 100'ü aşkın projeyi de devam ettirdiklerini anlatan İnger, bazı projelerde, diğer ülkelerden ileri konumda bulunulduğunu ifade etti.

BOR ÜREMEYİ ETKİLİYOR MU?

Erk İnger, ''bor''u ''üremeye olumsuz etkili toksik madde'' listesine alan AB'nin tezini çürütmek için Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile ''bor''a maruz kalan işçilerin üreme sağlığıyla ilgili çalışma yaptıklarını anımsattı.

Dünya Sağlık Örgütünün, günlük 13 miligram kadar bor tüketimini, sağlığa zararsız kabul ettiğini dile getiren İnger, şöyle konuştu:

''Bandırma'daki borik asit tesislerinde çalışan bir kişi, 8 saatlik çalışması boyunca 6,4 miligram bor soluyor. Bir kişi, günde 1 kilo fındık yese 16 miligram bor almış oluyor. Bugüne kadar bor nedeniyle kısırlık tespit edilmiş bir çalışan yok. AB uzmanları, araştırmayı günde 200 miligram bor verdikleri fareler üzerine yapmışlar. Şimdi de bizden tezlerini çürütmemizi istiyorlar. AB'nin yaklaşımını, biraz siyasi buluyorum. Yaptığımız çalışmayla borun üreme sağlığına olumsuz etkisi olmadığını kanıtlayacağız.''