BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,05
ALTIN 2.466,50
HABER /  DÜNYA

Azerbaycanı Ruslar mı kapacak?

Dışişleri Bakanı Babacan bugün Ermenistan Cumhurbaşkanı ile görüştü. Aynı anda Aliyev de Rusya'ya gideceğini açıkladı. Kafkaslar karışıyor.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Erivan’da Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile baş başa görüştü. Ermenistan sınır kapısının açılma ihtimalinin gündeme gelmesiyle Türkiye'ye kızan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Rusya'ya gideceğini açıkladı.

Ermenistan'da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) örgütü Dışişleri Bakanları Konseyi 20. Toplantısı'na katılmak için Erivan'da bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ikili temaslarda bulunuyor. Babacan, ikili temasları çerçevesinde bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mahmud Mammad Guliev ile bir araya geldi.

O KONULAR KONUŞULMADI

Babacan'ın görüşmelerinde Yukarı - Karabağ ile Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasının gündeme gelmediği belirtildi. Babacan ve Lavrov görüşmesinde, Orta Doğu, Afganistan-Pakistan, İran ve Güney Kafkaslar gibi bölgesel konuların gündeme geldiği belirtildi. Dışişleri Bakanı Babacan, görüşmede Türkiye'nin Minsk sürecini desteklediklerini bildirdi.

Ali Babacan'ın Mahmud Mammad Guliyev ile görüşmesinde ise zirvenin konuşulduğu öğrenildi.

MEDVEDEVE DAVET ETTİ ALİYEV RUSYA'YA GİDİYOR

[PAGE]

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Moskova temasları bugün başlıyor. Kremlin'den yapılan açıklamada Aliyev'in 16-17 Nisan tarihlerinde Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in daveti üzerine Moskova'ya bir çalışma ziyareti gerçekleştireceği, görüşmelerde enerji ve doğalgaz alanında işbirliğinin artırılmasının yanısıra, Yukarı Karabağ konusunun ele alınacağı belirtildi. Medvedev ve Aliyev Hazar Denizi'nin statüsü ile ilgili görüş alışverişinde de bulunacak.

AZERBAYCAN'DAKİ GAZ ŞİRKETLERİ

3-4 Temmuz 2008'de Medvedev'in Aliyev'le imzaladığı 'Dostluk ve İşbirliği Anlaşması' ile iki ülke ilişkilerinin geliştiği kaydedilen açıklamada, "Devlet başkanları düzeyinde bir dizi görüşme gerçekleştirildi. Ticari ve ekonomik alanda iki ülke ilişkilerinin gelişimi dinamik bir sürece girdi. 2005 yılından bu yana toplam ticaret hacmi 2,5 kat aratarak 2,4 milyar dolara ulaştı. Azerbaycan'da Rusya'nın önde gelen şirketleri LUKOIL, KamAZ, GAZ, RJD, ROSNO, Metrovagonmash ve Kirov aktif olarak çalışıyor." denildi.

YUKARI KARABAĞ SORUNU DA GÖRÜŞÜLECEK

Geleneksel olarak iki ülke devlet başkanlarının uluslararası ve bölgesel sorunları ele alacağı kaydedilen açıklamada, Yukarı Karabağ sorununun görüşmelerin ana konusunu oluşturacağı kaydedildi. Medvedev'in öncülüğünde 2 Kasım 2008'de Azerbaycan ve Ermenistan'ın sorunu barışçıl ve siyasi yollarla çözümü konusunda anlaşma imzaladıkları hatırlatıldı. Açıklamada Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde oluşturulan Minsk grubunun eş başkanı olarak Rusya'nın krizin çözümüne katkı sağlamaya devam edeceği belirtildi.

ALİYEV MOSKOVA ZİYARETİ ÖNCESİ ABD BÖLGE TEMSİLCİSİ BRYZA'YI KABUL ETTİ

Aliyev Bakü'den ayrılmadan önce AGİT Minsk grubu ABD temsilcisi Matthew Bryza'yı kabul etti. APA haber ajansının verdiği bilgiye göre Bryza Aliyev'le Yukarı Karabağ konusunda görüş alışverişinde bulundu. Bryza AGİT Minsk grubu temsilcilerinin gelecek hafta bölgede bir kısım çalışmalarda bulunacaklarını söyledi. AGİT grubunun 20-22 Nisan tarihlerinde bölgede temaslarda bulunması bekleniyor. Türkiye Ermenistan sınırının açılması ile ilgili de değerlendirmede bulunan Bryza, "Görüşmeler devam ederken herhangi bir açıklamada bulunmak istemiyorum. Benim görevim krizin çözülmesine katkı sağlamak." dedi.