BIST 10.606
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.429,75
HABER /  GÜNCEL

102 yıl nasıl mutlu yaşanılırın sırrı

İnanılması güç ama gerçek. Bugüne kadar hiç kavga etmemişler. Biri 101 diğeri 102 yaşında.. İşte mutlu evliliğin tüyoları..

Abone ol

Kars'ın Kağızman ilçesine bağlı Şabanlar köyünden 22 yıl önce Manisa'nın Gölmarmara ilçesine göç eden 71 yıllık evli Sarıdağ çifti, sade yaşamlarındaki mutluluğun sırrını ''sevgi'' sözcüğüyle ifade ediyor.

8 ÇOCUK, 43 TORUN 73 TANE DE TORUN ÇOCUĞU

Kardeş çocukları olan Yusuf ve Güvercin Sarıdağ, yaşam hikayelerini anlatırken, evliliklerinden 8 çocuk, 43 torun, 73 tanede de torun çocuğuna sahip olduklarını, 71 yıllık beraberliklerinde hiç kavga etmediklerini, birbirlerini bugüne kadar hep sevdiklerini söyledi.

Kendisinin 100, eşinin ise 102 yaşını doldurduğunu bildiren Güvercin Sarıdağ, nüfusa geç yazdırılmaları nedeniyle kayıtlarda 92 yaşında göründüklerini belirtti.

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DURDUK

Gençken bol peynir, tereyağı ve et tükettiklerini; çok çalıştıklarını, kötü alışkanlıklardan uzak durduklarını kaydeden Güvercin Sarıdağ, doktora gittiklerinde bu kadar uzun süre nasıl sağlıklı kaldıklarının merak edildiğini aktardı.

[PAGE]


BAŞLIK PARASI DA VAR

Güvercin Sarıdağ, babasının başlık parasını yüksek tutması nedeniyle Yusuf Sarıdağ ile 4 yıl nişanlı kaldıklarını belirterek, ''beyimin babası inek verdi, davar verdi, para verdi'' dedi.

HİÇ KAVGA ETMEDİK

1938 yılında, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği tarihten kısa süre sonra evlendiklerini ifade eden Güvercin Sarıdağ, düğünlerinin davulsuz, zurnasız, sessiz ve sade biçimde olduğunu, birlikte geçirdikleri uzun süre boyunca hiç kavga etmediklerini söyledi.

[PAGE]


FEVZİ ÇAKMAK PAŞAYI GÖRMEYE GİDERKEN...

Şabanlar Köyünde yaşarken çiftçilik yaptığını anlatan Yusuf Sarıdağ ise, vatani görevini 1939 yılında Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yerine getirdiğini, bu döneme ait acı hatırası bulunduğunu söyledi. Sarıdağ, dönemin Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak'ın o sıralarda Sarıkamış'a geldiğini duyduklarında, yanına gitmek için yola çıktıklarını belirterek, anısını şöyle anlattı:

''Gece Kandere mevkisinden geçerken, kar hızını artırdı. Biz orada mahsur kaldık. Bir sığınak bulduk ve sığındık. Yanımda 2-3 arkadaşım vardı, ayakları donmuş ve üşümüş haldeydiler. Ertesi gün öğleden sonra Fevzi Çakmak yanımıza geldi. Askerlerin ayakları hep üşümüş ve donmuştu. Biz bir sığınağın içinde olduğumuzdan korunduk ama dışarıdaki askerlerin kimi çok üşümüş, kimi de donarak ölmüştü.''

HEP BİRBİRİMİZİ SEVDİK

Yusuf Sarıdağ, uzun yaşamları içinde torunlarının çocuklarını gördüklerini belirterek, ''Allah ömür verdi ve 3 kuşağı gördük. Bunun için de çok mutluyuz. Severek evlendik ve bu yaşımıza kadar da hep birbirimizi sevdik. Bir defa olsun tartışmadık'' dedi.

Çiftin oğlu Mehmet Zeki Sarıdağ (55), 8 kardeş olduklarını, anne ve babasının şu an 43 tane torunu, 73 tane de torun çocuğu bulunduğunu belirtti.