BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,09
ALTIN 2.471,33
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Yurtdışındaki bilim adamlarını ikna turu

Akdeniz Üniversitesi yeni açılacak olan bölüm için ABD'deki Türk bilim adamların yurda dönmeye ikna etmeye çalışacak.

Abone ol

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe başkanlığındaki bilim heyeti, 2-12 Nisanda ABD'deki 3 üniversiteye yapacağı ziyarette, Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde kuruluşu YÖK tarafından onaylanan Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü başta olmak üzere, fen ve sosyal bilimler alanında ABD'de doktora yapan Türk bilim adamlarını Antalya'ya gelmeye ikna etmeye çalışacak.

AÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Aziz Erkin,gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversitede bilimsel alandaki çalışmalara daha fazla ağırlık verilmeye başlandığını kaydetti.

Son olarak Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde kuruluş çalışmalarına başlanan Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü'nün YÖK tarafından onaylandığını ifade eden Prof. Dr. Erkin, şu anda bölümün kuruluş yazısının kendilerine ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Yazının ellerine ulaşmasının ardından bölümün kuruluş çalışmalarına başlayacaklarını, YÖK'ten kadro isteyeceklerini belirten Erkin, bu bölümde çalışması için yurt içi ve dışında görev yapan akademisyenlere teklif götüreceklerini kaydetti.

Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü başta olmak üzere fen ve sosyal bilimler alanında çalışan Türk bilim adamlarının Antalya'ya gelmesini istediklerini ifade eden Erkin, bu amaçla Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe başkanlığındaki bir bilim heyetinin 2-12 Nisanda ABD'ye gideceğini belirtti.

Erkin, heyetin Chicago Üniversitesi, Ohio State Üniversitesi ve Old Dominion Üniversitesini ziyaret edeceğini, akşam toplantılarında ABD'de doktora eğitimi alan genç Türk bilim adamlarını Antalya'ya gelmeleri konusunda ikna etmeye çalışacaklarını kaydetti.

TÜBİTAK'ın da bu uygulamaya destek verdiğine işaret eden Erkin, şöyle konuştu:

''Bu aslında ABD'nin uyguladığı bir modeldir. Biz de bu modelden yola çıkarak genç Türk bilim adamlarının tersine göçünü sağlamak istiyoruz. ABD'de çalışan ancak bu ülkeye doymuş, ülkesinde çaba sarf etmek isteyen bilim adamlarını Antalya'ya davet edeceğiz. Böyle 5-10 bilim adamını Antalya'ya kazandırırsak önemli bir adım atmış olacağız. 3 üniversitede akşam toplantıları düzenleyeceğiz. Bu uygulamamızı TÜBİTAK da destekliyor. TÜBİTAK, Antalya'ya gelmeyi kabul eden bilim adamlarına kadroları alınıncaya kadar aylık 2 bin 750 TL maddi kaynak sağlayacak.''

Bu çalışmayla ABD'deki Türk bilim adamlarına ''Siz değerlisiniz'' mesajını vermek istediklerini belirten Abdullah Aziz Erkin, bu bilim adamlarına ABD'de güçlü laboratuvar ortamları sunulduğunu, bilim adamlarının maddi ve manevi anlamda sorun yaşamadığını ifade etti.

Antalya'da da bu ortamı sağlamayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Erkin, ''Üniversitemizde temel değişiklikler oluyor. Teknokentimizin başarısı ortada. Gelecek bilim adamları için laboratuvarlarımız güçlendirilecek, onlar için önemli bir çalışma ortamı yaratılacak'' dedi.

Erkin, Antalya'ya gelmeyi kabul eden bilim adamlarının öğrencilerini ve hocalarını da bu kente davet edebileceklerini kaydederek, bu çalışma kapsamında öğrenci değişim programı başlatmayı, öğrencilerin 1 yıl Türkiye'de, 1 yıl ABD'de öğrenim görmesi için çalıştıklarını sözlerine ekledi.