BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,83
ALTIN 2.412,39
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'da tirajlar içler acısı

Gazete satışları konusunda Türkiye'yi diğer ülkelere nazaran zayıf görenler bu yazıyı okusun. Çünkü komşu Yunanistan'da tirajların durumu içler acısı.

Abone ol Yorgo Kırbaki, "Yunan gazetelerinin durumu"nu gözler önüne serdi. Kırbaki, tirajların bir AB ülkesine göre inanılmaz şekilde düştüğünü ortaya koydu.

Yazı : Yorgo Kırbaki
Kaynak :
www.hurriyetim.com.tr

ykirbaki@hurriyet.com.tr

Yunanistan’da gazetelerin durumu hiç de iç açıcı değil. Satışlarda sürekli kan kaybı yaşanıyor.

Birkaç yıl öncesine kadar hafta içi 500 bin civarında satan 22 günlük Yunan gazetesinin toplam satışı 350 bine düştü. Eğitim düzeyi hiç de küçümsenmeyecek, AB üyesi, herkesin politika konuştuğu ve herkesin pek çok şey hakkında az çok bilgisi olduğu Yunanistan’da, bütün gazetelerin toplam satışı tek bir Hürriyet’in bile çok gerisinde! Oysa ülkenin yaşam standartları ve yapısı göz önünde bulundurulduğunda muhakkak daha çok gazete satılması gerekir.

30 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasındaki satışlara bakıyoruz. ‘Amiral gemisi’ Ta Nea (Havadisler) ortalama 69 bin 900 satmış. Onu, Elefterotipia (Hür Basın) az farkla (69 bin 700) izliyor. Üçüncü sırada ise 40 bin 200 satışla Ethnos (Ulus) var.

Bu üç gazete de kimi daha az, kimi daha çok Karamanlis hükümetine muhalefet yapıyor. Ama ilk sıraları paylaşmasının nedeni muhalefet yapmaları değil. Geleneksel olarak üçü de sosyalist Pasok’a yakın. Pasok 20 yıldır iktidarda iken de ilk sıralardaydılar.

Pazar günleri yayınlanmayan Ta Nea’nın sahibi bu diyarın ‘medya imparatoru’ sayılan Lambrakis ailesi. Ailenin ikinci gazetesi ise biz dış muhabirlerin sık sık ciddi ‘kaynak’ saydığı To Vima. Yunan medya çevrelerinde bu gazete ‘Bakanlıkların birisi yasa tasarısı hazırlar, önce To Vima’da yayınlanır sonra oylanmak üzere parlamentoya sevk edilir’ benzetmesiyle anlatılır. To Vima’da da asılsız haberlerin yayınlandığı oldu ama diğerlerine kıyasla daha ciddi bir gazete. Kaç satıyor derseniz, günde ortalama 15-16 bin. Hafta içinde verdiği eklere göre 1-2 euro arasında satılan To Vima, pazar günü geldi mi (fiyatı 2-3 euro arasında değişiyor), sıkı durun 200-210 bin satıyor!

Pazar günlerinin toplam satış rakamı 1 milyon 100 bin. İyi bir performans. Hafta içi satışların neredeyse üç katı...

To Vima’yı pazar günleri 197 bin 500 satışla, televizyonda yaptığı haber-programlarla büyük başarılara imza atan Makis Triantafilopulos ve siyasetten sanata her şeyle ti geçen Themos Anastasiadis’in yayınladığı ‘To Thema’ (Konu) takip ediyor. Elefterotipia ise (193 bin) üçüncü sırada.

Muhafazakar çizgideki Kathimerini (Günlük) ve Karamanlis hükümeti yanlısı geleneksel sağcı Apoyevmatini (İkindi) ile Elefteros Tipos (bunun da tercümesi Hür Basın) Yunanistan’ın diğer önde gelen gazeteleri.

Siyaset ağırlıklı gazetelerdeki düşüşün aksine, Espresso gibi günlük satışı 17 bin civarında olan ve Traffic (tercümeye gerek yok) gibi magazin ağırlıklı gazetelerin yükselişi ise ‘Millet siyasetten bıktı’dan çok, ‘Kim kimle ne yapmış’ merakından kaynaklanıyor.