BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.437,65
HABER /  DÜNYA

Yunanistanda şiddet dalga dalga

Yunanistan'da 15 yaşındaki bir gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından başkent Atina ve Selanik'te başlayan olaylar ülkedeki diğer şehirlere de yayıldı.

Abone ol

Bazı Yunan yetkililer, şiddet eylemleri ve protesto gösterilerini ülke tarihinin son dönemlerinde yaşanan en ciddi eylem olarak nitelerken, emniyet güçlerinin protestoları yatıştırmakta yetersiz kaldığı görülüyor. Başbakan Kostas Karamanlis, olayların yatıştırılması için gerekli tedbirleri görüşmek üzere bugün üst düzey güvenlik yetkilileri ve bakanlarla yaptığı olağanüstü toplantının ardından bir kez daha sükunet çağrısında bulundu. Karamanlis, televizyondan canlı yayınlanan açıklamasında, "Devletin toplumu koruması gerekiyor. Bu trajik olayın ardından ortaya çıkan duygusal tepkiye müsamaha edilemez, edilmeyecek" dedi.

Bugün Selanik'te molotof kokteyli taşıyan yüzlerce eli taşlı öğrenci, polisle çatışarak, kamu binalarına yönelik saldırı eylemleri gerçekleştirdi. Başkent Atina'da da gençler karakollara ve hükümet binalarına saldırdı.
Veria'dan Trikala şehrine kadar birçok bölgeye sıçramayan eylemlerde öğrencilerin polisle çatıştığı gözlendi. Polis, eylemcileri dağıtmak için gözyaşartıcı bomba kullanıyor.

Girit adasında ise lise öğrencileri, kendilerine müdahale etmek isteyen güvenlik güçlerine masa, sopa ve taşlarla saldırdı.
Yetkililer, başkentte yeni eylemlerin düzenlenmesini beklerken, Yunan Komünist Partisi'nin de öğrencilere destek vererek yeni protesto eylemleri gerçekleştireceği ifade ediliyor. Bu arada Komünist Parti, Çarşamba günü için kamu çalışanlarına 24 saatlik grev çağrısı yaptı.

PROTESTOLAR SINIR ÖTESİNDE

Öte yandan, Yunanistan sınırlarını aşan protestolar bugün Berlin, Londra ve Kıbrıs Rum Kesimi'ne sıçradı. Berlin'de bir grup gösterici Yunan Büyükelçiliği'ni işgal ederek, bina üzerine "Katil Devlet" pankartı astı. Buradaki eylem halen devam ediyor.
Londra'da ise yaklaşık 40 gösterici, Yunan Büyükelçiliği'ndeki Yunan bayrağını indirerek, yerine anarşistlerin kırmızı-siyah flamasını çekti. Rum Kesimi'nde de gösteriler düzenledi.

OLAYLAR NASIL BAŞLADI

Polis, hafta sonunda gerçekleşen olayın, gençlerin bir polis aracına molotof kokteyl ve taşlar fırlatarak saldırmasıyla başladığını iddia etti. Yetkililer, bir polis memurunun uyarı amacıyla açtığı ateşin 15 yaşındaki gencin karnına isabet ettiğini, gencin kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini belirtti. Görgü şahitleri ise, olayın saldırı sonucu değil, gençlerle polis arasında yaşanan sözlü atışmadan kaynaklandığını ve polisin bilinçli olarak grubun üzerine ateş açtığını öne sürdü. Bir görgü şahidi ise olayı, "soğukkanlı bir cinayet" olarak yorumladı.