BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'da kültürel tarih soygunu

Yunanistan’ın güneyindeki antik Olimpiya kentindeki müzeye giren silahlı soyguncular onlarca parça tarihi eseri çaldı; soygunun ardından Kültür Bakanı Pavlos Gerulanos görevinden istifa etti.

Abone ol

Yunanistan’ın güneyindeki antik Olimpiya kentindeki müzeye giren silahlı soyguncular onlarca parça eski eseri çaldı.

Devlet televizyonu, soygun haberinin ardından Yunanistan Kültür Bakanı Pavlos Gerulanos'un görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Polis ve müze yetkililerinin, çalınan eserlerin neler olduğunu belirlemeye çalıştıkları bildirilirken, soyguncuların, müzedeki camlı dolapları çekiçlerle kırarak yaklaşık 60 parça tarihi eeseri çaldıkları tahmin ediliyor.

Olimpiyat Oyunları'nın doğum yeri olan antik Olimpiya kentindeki müzede, 10 Mayıs'ta düzenlenecek bir törenle, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nın meşalesi yakılacak.

Kentin Belediye Başkanı Thimios Kotzias, silahlı soyguncuların iki kişi olduklarını ve müzenin güvenlik görevlisi kadını silah zoruyla etkisiz hâle getirdikten sonra binaya girdiklerini açıkladı.

Kotzias, soygunla ilgili olarak, arkeologların bir inceleme yapmasını beklediklerini ancak çalınan eserlerin 'paha biçilemez' nitelikte olduğunu söyledi.

Olimpiya'daki soygun, Yunanistan’da son iki ayda düzenlenen ikinci büyük müze saldırısı. Ocak ayında da başkent Atina'nın en sıkı korunan bölgelerinden birisinde bulunan Ulusal Galeri'den 20. yüzyıl ressamlarından Pablo Picasso ve Piet Mondrian'a ait eserler çalınmıştı.

Aynı soygunda 16. yüzyıl ressamı Guglielmo Caccia'nın da bir eseri çalınmıştı.

Soygunlarla ilgili soruşturma sürerken henüz herhangi bir tutuklama yapılmadı.