BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.409,14
HABER /  DÜNYA

Beşar Esad'ın katliam ortağı Rusya çıktı

Esad'ın Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıktı:

Abone ol

Humus'taki operasyona ne zaman başlanacağını Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov söylemiş. Esad da, bu operasyonun "kısa ve cerrahi nitelikte" olacağını anlatmış

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un geçtiğimiz günlerde Şam'da yaptıkları görüşmenin ayrıntıları basına sızdı.

Bazı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a Suriye'nin, BMGK'daki son vetonun Rusya ve Çin'e büyük bir yük getirdiğini ve bu yükün iki ülkenin uluslararası ve bölgesel ilişkilerine olan etkisi ve büyüklüğünü ortaya koyduğunu söyledi. Bu yüzden Rusya'nın taleplerini yerine getirmek için yardımcı olmaya hazır olduklarını kaydeden Esad, "maruz kaldıkları uluslararası histeriye karşı konulmasında yardımcı olabilecek tüm hususlara da açıklık getireceklerini" belirtti.

Lavrov'un Suriye'deki mevcut güvenlik durumu hakkındaki bir soruya karşılık Esad şu şekilde cevap verdi:

"Arap gözlemcilerin varlığı Suriye'ye zarar verdi. Silahlı gruplar, gözlemcilerin misyonunu istismar ederek çeşitli bölgelere yayıldılar ve faaliyetlerini artırdılar. Şam;ın sınırlarına kadar geldiler. Bu durum, devletin itibarının yeniden tesisi ve söz konusu silahlı grupların bazı bölgelerdeki kontrolüne son verilmesi için sınırlı bir askeri operasyon başlatmaya bizi mecbur kıldı. Şam kırsalındaki birçok yerde güvenliği yeniden sağladık. Bir tek Zabadani ilçesi kaldı. Halihazırda bu bölgeye yönelik çalışmalarımız sürmektedir. Çabalarımız ayrıca Humus üzerine odaklanmaktadır."

ASKERİ OPERASYON ŞART

Beşşar Esad, daha sonra Lavrov'a Humus ilinin mezhepsel ve siyasi yapısını anlatarak, "Devlet, Humus;ta semtler arasında devam eden çatışmalara kayıtsız kalamaz. Şu ana kadar Humus;a ordu birlikleri girmemiştir. Orada, şehri korumakla görevli 'Asayişi Koruma Kuvvetleri' bulunmaktadır. Ancak şehirde semtler arası çatışmalara son verecek kısa ve nitelikli bir askeri operasyonun düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.

Operasyonun ne kadar süreceğiyle ilgili soru soran Lavrov'a Esad, "Kısa ve cerrahi nitelikte olacaktır" cevabını verdi.

OPERASYONUN TARİHİ BU KONUŞMADA

Lavrov, mevcut durumu tırmandırmaması ve bu bahane edilerek ilave adımlar atılmaması için söz konusu operasyonun 12 Şubat tarihinde yapılacak olan Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısından sonraki bir tarihe ertelenmesini talep etti. Gelen bilgilere göre bu talebin nedeni, operasyonda kullanılacak silahların Rus yapımı olması.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov;un, Rus yapımı olmaları ve Rusya;ya baskı unsuru oluşturması ihtimalinden dolayı ağır silahların kullanılmaması yönündeki talebini olumlu karşılayan Esad, "Sorunun başladığı günden bu yana gerçekleştirilen askeri operasyonların hiçbirinde ağır silahlar kullanılmamıştır. Bu durumda Rusya;ya baskı uygulanacağını biliyoruz. Şehirlerde görülen paletli zırhlı araçlar BMV tipi personel taşıtlarıdır. Bu araçlarda sadece bir makineli tüfek bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

YETKİLİ AL ŞARA

Yapılan görüşmede, Suriye'de iç diyalog konusu gündeme geldiğinde Esad'tan diyalog sürecini idare edecek Suriyeli bir şahsiyete geniş yetkiler vermesini talep eden Lavrov'a Esad, daha önce Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkartılan bir kararnameyle bu görev için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Faruk Al Şara'nın yetkili kılındığını söyledi.

Bu hususun bizzat Esad tarafından kamuoyuna açıklanmasını ve medyaya bildirilmesini talep eden Lavrov'un bu isteğinin ise olumlu karşılandığı kaydedildi.

Daha sonra Lavrov, "Rusya, Moskova'da düzenlenmesi düşünülen diyalog toplantılarına katılmalarını temin için Suriye muhalefetinden taraflarla temaslarda bulunmaktadır" dedi.

RUSYA'NIN TALEBİNE BU YANITI VERDİ

Beşşar Esad, görüşme sırasında Rusya Dış İstihbarat Başkanı Vradkov'un Suriye'nin yeni anayasası hakkında bilgi verilmesi talebine, "söz konusu anayasayı hazırlamakla görevli bir komisyon bulunmaktadır. Anılan yeni anayasa, muhalefetin talepleri doğrultusunda başta cumhurbaşkanının en fazla iki kez görev yapması, siyasi çoğulculuğun ve çok partili bir sistemin kurulması ve seçimlerde en fazla oy alan partinin hükümeti kurması gibi hususları içermektedir" cevabını verdi.

Anayasanın hazırlanmasının bir ay süreceğini söyleyen Esad'a, Vradkov'un bu sürenin daha kısa olmasını talep ettiği ve Esad'ın bu konuda bir vaatte bulunduğu ifade edildi.

Arap Birliği gözlemciler heyetinin üstlendiği görevlerin genişletilmesini ve gözlemcilere daha fazla yetki verilmesini isteyen Lavrov'a Esad, heyetin yetkilerinin genişletilmesi ve arttırılması konusunda esnek davranmayı kabul ettiklerini söyledi.

BU MESELE BMGK'DE KALMASIN

Ardından, son vetodan sonra Suriye'yle ilgili meselenin BMGK'de kalmasına gerek olmadığını düşündüğünü ve Arap Birliği'ne geri gönderilmesinin daha iyi olacağını belirten Esad'a, Lavrov, "BMGK'de kalmasında bir sorun yoktur. Bu durum, tutumunu belirlemesi için Rusya'ya güç ve imkan vermektedir. Mesele BMGK'ye intikal edip masaya yatırılmamış olsaydı Rusya veto kullanamazdı. Meselenin BMGK'de kalmasında bir sakınca yoktur" dedi.

Esad ise, "Rusya;ya, Suriye'nin çıkarlarına riayet edilmesi suretiyle meseleye sarılma ve elde bulundurma konusunda yardımcı oluyorsa konunun BMGK'de kalmasında bir problem yoktur" cevabını verdi.