BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,61
ALTIN 2.390,15
HABER /  GÜNCEL

Yunan hükümeti 'acil durum' toplantısında

Yunanistan Başbakanı Papandreu'nun AB ve IMF kaynaklı kurtarma paketini halkoylamasına götürme kararı ardından yaşanan kriz sürüyor. Papandreu'nun istifası istenirken Yunan ordusunda kuvvet komutanları görevden alındı.

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Avrupa Birliği ve IMF'den gelecek yardım paketinin halk oylamasına sunulacağını açıklaması ardından ortaya çıkan kriz sürüyor.

Kabine ülke içinde yaşanan çalkantıyı değerlendirmek üzere acil durum toplantısında.

Son olarak Yunanistan ordusunun kara, hava ve deniz kuvvetleri komutanları görevden alındı.

Yeni düzenlemeyle kurulan Güvenlik Konseyinin doğrudan başbakana bağlı olacağı belirtildi.

Önceki saatler iktidardaki Pasok partisinin önde gelen altı üyesi Papandreu'ya istifa çağrısında bulunurken, bir milletvekili Pasok'tan ayrıldığını duyurdu.

Böylece Papandreu'nun cuma günü güvenoylamasına gideceği parlamentodaki çoğunluğu oluşturduğu fark iki milletvekiline inmiş oldu.

300 sandalyeli parlamentoda Papandreu'ya bağlı milletvekili sayısı 152'ye indi.

Öte yandan Başbakan Papandreu'nun referanduma kararını açıklaması, uluslararası piyasalarda da şok etkisi yarattı.

Erken seçim ısrarı

Kurtarma paketinin referanduma sunulmasının Yunanistan'ın AB üyeliğini riske soktuğunu söyleyen muhalefet, erken seçime gidilmesini istiyor.

Papandreu'nun lideri olduğu merkez sol Pasok'tan bir başka milletvekili ise, ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısını yaptı.

Normal şartlar altında Yunanistan'da bir sonraki seçimler 2013'e kadar gündemde değil.

Kamuoyu yoklamaları, kurtarma paketi karşılığında Yunanistan'dan talep edilen kemer sıkma politikalarının halkın büyük çoğunluğu tarafından reddedildiğini gösteriyor.

Başbakan Papandreu, referandum konusunda kesin bir tarih açıklamamakla birlikte, birkaç hafta içinde yapılabileceğinin işaretini verdi.

AB liderleri geçen hafta uzun pazarlıklar ardından, Yunanistan hükümetinin kamu harcamalarında derin kesintiye gitmesi, maaş ve emeklilik ödemelerini kısması ve binlerce memurun işine son vermesi karşılığında, Atina'nın piyasalara olan borçlarının yüzde 50 oranında silinmesine ve 100 milyar euro kredi yardımı almasına yeşil ışık yakmıştı.

Finans piyasalarından olumsuz tepki

Borsalarda hisse senetlerinin ortalama değeri düştü. Londra borsasında Financial Times 100 endeksi yüzde 2,5 düşerken, Frankfurt Dax endeksi yüzde 3,8 ve Paris Cac 40 endeksi yüzde 3,3 oranında değer kaybetti.

Tokyo Borsası yüzde 1,7 iniş kaydederken, Hong Kong Borsası da yüzde 2,5 kayıpla kapandı.

Başbakan Papandreu, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, Yunan halkının durumu doğru şekilde muhakeme edeceğine inandığını ve referandumdan kurtarma paketine onay çıkacağını belirtti.

Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, anlaşmanın ilk olarak mecliste oylanacağını, ardından da referandumda halkoyuna sunulacağını belirtti.

Bakan Venizelos, Yunan halkının anlaşmaya hayır demesinin de mümkün olduğunu, ancak bu durumda Yunanlıların bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını söyledi.

Yunanistan'ın borç açığını kapamak amacıyla Papandreu hükümeti tarafından uygulamaya konulan tasarruf önlemleri ülkede geniş katılımlı eylemlerle protesto ediliyor.

'Büyük kumar'

BBC'nin Avrupa editörü Gavin Hewitt, başbakan Papandreu'nun bu duruma rağmen yardım ve tasarruf paketini halkoylamasına götürme kararını, büyük bir kumar olarak değerlendiriyor.

Hewitt, Yunanistan'ın anlaşmayı kabul etmesinin çıkarlarına uygun olduğunu, ancak ülke halkının büyük kısmının yıllar sürecek maddi zorluklar yerine, iflasa gidilmesini tercih ettiğine dikkat çekiyor.

Birçok Yunanlı, hükümetin tasarruf önlemlerini dayatan AB ve IMF'ye aşırı derece teslim olduğunu düşünüyor.