BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Yörük Ali Efe'nin köyü canlanıyor

Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Yörük Ali Efe’nin köyü olan 2 bin 500 yıllık tarihi Kavaklı köyünün, turizm ve ekonomiye kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Abone ol

Toplantının açılışında konuşan Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, tarih ve kültür kokan medeniyetler vadisi Yörük Ali Efe’nin doğduğu, milli mücadelenin başlatıldığı, manevi ve milli değerleri bulunan Kavaklı köyünün tanıtımı ve tarih öncesi eski cazibesinin tekrar kazandırılması amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek,

“Sultanhisar ilçemizin tarihini ve Nysa antik kentinin tarihçesini incelediğimizde, Kavaklı köyümüzün bir cazibe merkezi olduğu bir kaç yüz yıl öncesi şarap tanrısı Dianisos’un Nysa antik kentte büyüdüğü, Kavaklı köyünde bağcılık yaparak, burada şarap üreterek ve başka devletlere gönderdiği bir cazibe merkezi olduğu; aramızda bulunan Nysa Kazı Başkanımız Profesör Doktor Vedat İdil hocamızın beyanları doğrultusunda öğrenmiş bulunmaktayız.

Nysa antik kenti ve antik kent Akharaka’da yüzyıllar öncesi termal kaplıcaların hamamların bulunduğu, buraların tedavi merkezi, tapınakların bulunduğu görülmektedir. Bu bilgiler ışığında yola çıkarak kavaklı köy muhtarı Özkan Çalışır ve köyümüzün yaşlı insanlarıyla yaptığımız söyleyişi ve araştırmalar neticesinde, yüzyıllardır Kavaklı köyünün her evinin önünde ve dere yataklarında değişik asma çeşitlerinin bulunduğu tarafımızca tespit edilmiştir. Ayrıca köyümüzün de halen yaşamakta olup şu an aramızda bulunan kanser hastalığına ve astıma yakalanmış bazı vatandaşlarımızın Kavaklı köyüne göçerek burada iyileştikleri görülmektedir.

Yörük Ali Efe’mizin köyü olan Kavaklı köyünün, 2 bin, 3 bin yıl önce tarım ve bağcılığı ile tarihe geçtiği, iklim ve hava şartlarıyla sağlık acısından şifa dağıtan bu köyümüzün özelliklerinin araştırılması ülke ve aydın ilimizde bağcılığın geliştirilmesi, köy halkının standardının yükseltilmesi tarih öncesi eski cazibesini kazandırmak üzere Valimiz Hüseyin Avni Çoş önderliğinde sizlere toplandık.

Bu toplantımızın daha verimli bir hale getirilmesi için, şu an burada bulanan üniversite hocalarımızdan, enstitü başkanlarımızdan, kurum müdürlerimizden oluşturulacak komisyonlarla çalışılarak, köyümüzün bağcılık ve sağlık turizmine kazandırılması için bugünden başlayarak çalışmaların başlatılmasını diliyorum” dedi.