BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.436,34
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YÖK'ten sınavsız üniversite açıklaması

YÖK çıkan "Sınavsız Üniversite" haberlerine ilişkin bir açıklama yayınladı. İşte YÖK'ün açıklaması...

Abone ol

YÖK çıkan "Sınavsız Üniversite" haberlerine ilişkin bir açıklama yayınladı. İşte YÖK'ün açıklaması:

Bir gazetenin bugünkü baskısında yer alan “Sınavsız Üniversite” başlıklı habere ilişkin açıklama yapılması ihtiyacı doğmuştur. Haberde, liseyi Kıbrıs dışındaki bir yabancı ülkede okuyan Türk ve KKTC’li öğrencilerin Türkiye’de istediği üniversitenin istediği bölümüne sınavsız girebileceği ifade edilmiştir.

Bilindiği üzere 2010 –ÖSYS’den itibaren Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında iki aşamadan oluşan bir sınav sistemi uygulanmaya başlayacak olup, söz konusu sınav sisteminin ikinci aşaması olan Lisansa Yerleştirme Sınavları 5 ayrı alanda yapılacak ve ortaöğretimde eğitim verilmekte olan 9., 10., 11. ve 12. sınıflarda işlenen konuları içeren sorulardan oluşacaktır. Türkiye’deki eğitim sisteminde işlenen konular ile yurt dışındaki eğitim sisteminde işlenen dersler ve içerikleri örtüşmemektedir.

Bu çerçevede, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminde yapılan değişiklik nedeniyle, ortaöğretimini Türkiye’de tamamlamayan öğrencilerin almadıkları bir eğitim sistemine ilişkin sorulardan oluşan sınavlarda düşük başarı elde etmeleri kuvvetle muhtemel olduğundan, bu öğrencilerin de mağduriyetlerini engellemek için ortaöğretim eğitiminin tamamını yurt dışında (KKTC hariç) tamamlayan TC uyruklu öğrencilere de imkân tanımak üzere, konuyla ilgili dünyadaki başarılı ve çağdaş uygulamaların incelenmesiyle konsept değişikliğine gidilmiştir. “Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü” uygulamasına son verilerek “Yurt Dışından Öğrenci Kabulü” uygulamasına başlanması ile söz konusu uygulamanın esaslarına, 06.01.2010 tarihli Değerlendirme Kurulu kararı da dikkate alınarak, 21.01.2010 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında karar verilmiştir.

“Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar” incelendiğinde TC uyruklu olup yurt dışında eğitim gören tüm adayların sınavsız üniversitelere kabul edileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır


Bu adaylar, yurt dışından yükseköğrenim görmeye gelecek diğer adaylar gibi üniversitelerin “belirlenen kontenjanlarına” başvuru yapacak ve yine üniversitelerin belirlediği “başvuru şartları” dikkate alınarak üniversiteler tarafından değerlendirilecektir. Başvuru şartlarını sağlamayan adaylar ile başvuru şartını sağlasa bile başvuran adaylar içinde kontenjan dahilinde sıralamaya giremeyen adayların başvurduğu üniversiteye kaydının yapılması mümkün değildir.

Yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin esasların son şekline 18.02.2010 tarihinden bu yana Yükseköğretim Kurulu internet adresinden ulaşılabilmektedir.