BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.439,86
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Van'ın bilimsel şehircilik arayışı

Doğunun gözde illerinden Van'da sorunların bilimsel çözümü için üniversite bünyesinde çalışma yapılması isteniyor.

Abone ol

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Ateş, Van'da Şehircilik Bilimleri Enstitüsü'nün kurulmasının kaçınılmaz bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.

Küresel ısınma, çevre sorunları ve çarpık kentleşmenin Doğu Anadolu Bölgesi'nin de en temel sorunları arasında bulunduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Ateş, şunları söyledi:

"Bölge belediyelerinde uzman eleman yetersizliğinden dolayı bölge şehirlerinin sağlıklı gelişme yönünde vizyonları yoktur. Dolayısıyla, Doğu Anadolu Bölgesi'nde şehirleşmenin sağlıklı ve bilimsel kurallara göre gelişebilmesi ve bölge belediyelerinin sorunlarına çözüm getirilebilmesi için, Van'da Şehircilik Bilimleri Enstitüsü'nün kurulması kaçınılmaz bir zorunluluk halini almaktadır.

Van kenti bilgi sisteminin oluşturulması, şehir trafiğinin rahatlatılması, Van Gölü'nün kirlilikten kurtarılması, çağdaş standartlara uygun elektrik dağıtım şebekesinin rahatlıkla uygulanabilmesi, Van şehir imar planının çıkartılması ve uygulanabilir hale getirilmesi ve bu konulardaki Ar-Ge çalışmalarının yapılabilmesi, böylesi bir araştırma merkezinin kurulmasıyla daha kolay gerçekleşecektir.

Ayrıca, ihtiyaç olması halinde, enstitü bölge belediyelerin sorunlarına da çözümler getirebilecektir. Bölgede iyi bir şehirleşme, sağlıklı bir çevre, temiz bir Van Gölü için şimdiye kadar bireysel olarak yapılan çalışmalar sonuçsuz kaldı. Ancak bu tür büyük sorunlara, kurumsallaşmış birlikteliklerle, çözümler getirilebilir. Kurulması halinde, Van Şehircilik Bilimleri Enstitüsü'nün çok önemli ve fonksiyonel görevleri olacaktır."