BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YÖK Başkanı'na sanal isyan!

Üniversite mezunları YÖK Başkanı Özcan'ın Facebook sayfasını işgal etti.

Abone ol

Fen-edebiyatçılar, 'formasyona getirilen 2.5 not ortalaması barajı kalksın' diyor. Özel gelişimciler ise eğitimlerini iş bulabilmek için 4 yıla tamamlama hakkı istiyor.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın başı, Facebook hesabına mesaj yağdıran Fen-Edebiyat Fakültesi ve Çocuk Gelişimi Önlisans mezunlarıyla dertte. Özcan'a sanal isyanın nedeni, mezunlara öğretmenlik yolunu açan Pedogojik Formasyon Programı için zorunlu tutulan not ortalamasının 2.5 olması. Çocuk Gelişimi Önlisans mezunları ise hastanelerde, meslek liselerinde, anaokullarında çalışabilmek için önlisans eğitimlerini 4 yıla tamamlama hakkı istiyorlar. 'Suçumuz mezun olmak mı?' diyen mezunlar, YÖK Başkanı Özcan'a gönderdikleri e-postalara yanıt alamamaktan da yakınıyorlar.

AĞLAMA DUVARINA DÖNDÜ

Geçen yıl uygulamaya konulan pedogojik formasyon programlarına katılmak için '2,5 ortalama mezuniyet notu' barajı tartışması YÖK Başkanı'nın sosyal iletişim ağı Facebook sayfasında sürüyor. Mezunlar, üniversitelerden atılanlara af getirecek yasa tasarısını hatırlatarak 'Bizi ne zaman affedeceksiniz?' diye soruyor. Özcan'a gelen bazı mesajlar şöyle:

- 'Duvarınız formasyon yüzünden ağlama duvarına döndü. Lütfen biz gençlerin haline acıyın artık.'
- '2.50 barajı hakkında ne duvarınızda ne de yolladığımız maillerde hiçbir açıklama yapmıyorsunuz, biz artık çözüm istiyoruz.'
Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının düzenlemenin 'Anayasaya aykırılık gerekçesiyle' yürürlüğünün durdurulması ve iptali için açtığı birçok dava da sürüyor.

13 YILDIR ÇÖZÜM YOK

FEN Edebiyat Fakültelerinde öğrencileri dört yıllık öğrenimleri içinde öğrenciler pedagojik formasyon eğitimlerini de alabiliyorlardı. 1998 yılında yapılan düzenlemeyle bu dersler fen edebiyat fakültelerinden alındı. Bir süre sonra pedogojik formasyonun alınabilmesi için LES sınavından 55 puan alma şartı getirildi. Yüksek Öğretim Kurulu'nun 2010'da aldığı kararla bu yöntem de değiştirilerek mezun olan öğrencileri de etkileyecek şekilde pedagojik formasyon programlarına başvurabilmek için diploma notlarının 4 üzerinden 2.5 olması şartı getirildi. Bu şart mezun olan ancak diploma notu 2.5'un altında kalan öğrencilerin formasyon eğitimi almalarını engelliyor ve öğretmen olmaları yolunu kapatıyor.