BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YÖK akıllandı bu kez işi sağlama aldı

YÖK ile Danıştay arasında pinpon topuna dönen katsayıya yeni düzenleme. YÖK işi sağlama aldı ve işe başarı puanını da kattı!

Abone ol

YÖK'ün günlerdir merakla beklenen katsayı düzenlemesi nihayet açıklandı. Bugün bir araya gelen YÖK Genel Kurulu, yeni bir iptalin daha yaşanmaması için bu kez başarı puanlarını da işin içine kattı ve yeni bir formül geliştirdi. Buna göre alan dışı 0,12, alan dışı 0,15 oldu.

YÖK'ten yapılan açıklamada şöyle;

"Yeni kararın oluşturulmasında, yargı kararının gereğinin yerine getirilme zorunluluğu ve sistemin bütünlüğünü koruma kaygısı bir arada değerlendirilmiş ve öğrencilerin yerleştirme puanlarının hesaplanmasına esas olacak oranlar alan içi 0,15, alan dışı 0,12 olarak belirlenmiştir."

EN FAZLA 15 PUAN ETKİ YAPACAK

Yeni belirlenen katsayı oranları ile alan içi ve alan dışında 0,03’lük fark olacka. Bu fark AOBP’si düşük öğrencide 3 puan, yüksek olan öğrencide 15 puan etkileyecek.

YÖK açıklamasında, "Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus şudur. 2009 yılında Üniversitelerin Lisans Programlarına Yerleşen Adayların AOBP Sayısal Puanlarının Dağılımı Listelerinin incelenmesinden, zaten düşük puana sahip olan (50 – 70 arasındaki AOBP’ye sahip) ve lisans programına yerleşen öğrenci sayısının çok düşük olduğu görülmektedir. Bu itibarla yığılma eski sisteme göre 70-100 puana sahip olan öğrencilerde olduğundan puan farkının yeni sistemde de yüksek AOBP’nin yığıldığı üst aralıkta yoğunlaşacağına dikkat edilmelidir. Sonuçta alan dışı tercihlerde aynı soruları cevaplayan adayların yerleştirme puanlarında 3 ilâ 15 puanlık bir fark değil, asıl öğrenci kitlesinin yoğunlaştığı aralıkta aşılması oldukça zor 8 ilâ 15 puanlık bir fark ortaya çıkacaktır.

15 PUAN CİDDİ BİR BİR FARK

Yeni belirlenen oranların yukarıda açıklanan yeni sınav sistemi bütünlüğü içindeki işlevi ve rolü ile birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Sınavda bir puanlık farkın bile binlerce öğrencinin sıralamasını değiştirdiği ve bölüm kontenjanlarının ortalama 40-100 arasında olduğu düşünüldüğünde, yerleştirme puanında meydana gelen 15 puanlık bir fark çok ciddi bir farklılık doğurmaktadır.