BIST 10.139
DOLAR 32,19
EURO 34,80
ALTIN 2.430,20
HABER /  GÜNCEL

Bakan Şimşek'ten umut veren sözler

IMF ile imzalanmayan anlaşma vatandaşın sırtına ek vergiler olarak mı yansıyacak? Bakan Şimşek iddialara cevap verdi.

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Önümüzdeki dönemde IMF programı yok diye bir gevşeme içerisine giremeyiz. Biz kendimiz bir takım çıpalar oluşturacağız” dedi.

HTBloomberg televizyon kanalında katıldığı bir programda, ekonomiyi ve ekonomi politikalarını değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de vergi mükelleflerinin sadece yüzde 2’sinin incelenebildiğini söyledi.

Fakat bu durumun dünyanın başka ülkelerinde çok da farklı olmadığını ifade eden Şimşek, “Burada aslolan şey şu; eğer vergi kaçırmanın sonuçları ağırsa, genelde o riskten kaçınılır. Biz de bu dönemde teknolojiyi kullanarak denetimleri çok daha kapsamlı, hızlı ve daha geniş ölçekte yapmaya çalışacağız” diye konuştu.

"EN BÜYÜK SORUN KAYIT DIŞILIK"

Türkiye’nin en büyük problemlerinden bir tanesinin kayıt dışılık olduğunu ve bu soruna sadece bir gelir kaybı olarak bakmamak gerektiğini anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

“Aslında Türkiye’nin kalkınmasının önündeki en büyük engellerden bir tanesi kayıt dışılıktır. Türkiye’de verimliliğin önündeki en büyük engellerden bir tanesi kayıt dışılıktır. Bu sorunun da sadece maliye boyutuyla ele alınmaması lazım. Olaya sadece gelir boyutuyla veya maliye boyutuyla bakarsak ve mücadeleyi sadece maliyeye bırakırsak, bu yetmez. Kayıt dışılıkla mücadele çok boyutlu olmak durumunda. O nedenledir ki dikkat ederseniz ben yaptığım konuşmalarda çok fazla kayıt dışılıktan bahsetmiyorum. Burada aslolan biz tedbirleri alalım, adımları atalım.”

Maliye Bakanlığının, Gelir İdaresinin proaktif bir biçimde mükelleflerle diyalog içerisinde bulunduğunu belirten Şimşek, “Bizim amacımız kimseyi cezalandırmak değil, hiçbir mükellefi hapse atmak değil. Tam aksine bizim amacımız herkesten kazancı ölçüsünde mümkün olduğunca Türkiye’nin kalkınmasına, gelişmesine katkıda bulunmasını sağlamak” diye konuştu.

VERGİ SORUNU

Türkiye’de 638 bine yakın kurumlar vergisi mükellefi bulunduğunu, fakat kurumlar vergisinin yarısının 200 mükellef tarafından ödendiğine işaret eden Maliye Bakanı, gelir vergisinin yüzde 90’ından fazlasının ise stopaj olarak kaynakta kesildiğine dikkat çekti.

Beyana dayalı vergilerin çok az olduğunu kaydeden Şimşek, milli geliri 1 trilyon liranın üzerinde bulunun Türkiye’de sadece 2 milyar lira beyana dayalı (kira geliri...vs) vergi elde edildiğini bildirdi.

“ÖZELEŞTİRMEDE BU SENE İÇİN UMUTLUYUZ”

Özelleştirmede bu sene için umutlu olduklarını ifade eden Mehmet Şimşek, elektrik dağıtım özelleştirmeleri konusunda önemli bir mesafe kat edildiğini, elektrik üretim özelleştirmeleri çalışmalarının ise son noktaya getirildiğini kaydetti. Şimşek, “Bu sene özelleştirme performansının iyi olacağını düşünüyoruz” dedi.

“IMF PROGRAMI YOK DİYE GEVŞEME İÇERİSİNE GİREMEYİZ”

Önümüzdeki dönemde “IMF programı yok” diye bir gevşeme içerisine giremeyeceklerini ve kendilerinin bir takım çıpalar oluşturacağını kaydeden Maliye Bakanı, “Mali kural çok önemli bir husustur. O nedenle en önemli şey bence performans. Söylemlere piyasalar, yerli ve yabancı yatırımlar bir noktaya kadar prim verir. Ondan sonra uyulamaya bakılır” dedi.

“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ PARLAK”

Aslında Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğunu ve Türkiye’nin muazzam potansiyeli olan bir ülke olduğunu da vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

“Türkiye yapacağı yatırımlarla daha yenilikçi, verimli, daha performansa dayalı bir yapıya geçtiği zaman aslında o refah seviyesini yakalar yani 2023 öngörüleri afaki öngörüler değil, hayali öngörüler değil ama hiç bir şey yapılmazsa da kolay erişilebilir hedefler de değil. Mutlaka bir çok ikincil nesil reformları yapmakla olur. Yani iş gücü piyasasının daha esnek olması lazım. Türkiye’de rekabet ortamını iyileştirmemiz lazım. Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünü artırmak lazım yani bir kaç eksende bu işi götürmemiz lazım. Yani bir boyutuyla iç rekabet ortamını iyileştirip, daha yenilikçi daha verimli bir yapıya doğru gitmek lazım.

STOPAJ KONUSU

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve yeni bir düzenlemenin beklendiği stopaj konusunda “yerli ve yabancı bireysel yatırımcılar için stopaj olacak, yerli ve yabancı kurumsal yatırımcılar için ise stopaj olmayacak” şeklinde iddiaların bulunduğunun hatırlatılarak, konunun netlik kazanıp kazanmadığının sorulması üzerine Şimşek, bu tür düzenlemeleri yaparken, genel makro ekonomik istikrarı, finans piyasalarındaki istikrarı gözettiklerini söyledi.

Türkiye’nin özellikle sermayenin kıt olduğu bir dönemde hata yapma gibi bir lüksü olmadığına işaret eden Şimşek, “Dolayısıyla biz olaya bu çerçevede yaklaşıyoruz ben bu konunun detaylarına girmek istemiyorum, çünkü nihai şeklini aldıktan sonra Bakanlar Kurulundan sonra Meclis’e sevk edilecek. Bence nihai şekli verilip açıklanmadan bütün bu tartışmalar spekülatif niteliktedir. Piyasayı etkileyen bir husus olduğundan bu tür yorumlardan imtina ettim, ama genel felsefe açısından baktığımız zaman bizim için makro ekonomik istikrar çok önemlidir” diye konuştu.