BIST 10.154
DOLAR 32,37
EURO 34,73
ALTIN 2.397,14
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kafkas Üniversitesi'nden salgın uyarısı

Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Mükremin Özkan, sel afetinden sonra yaşanabilecek salgın hastalıklara dikkat çekti.

Abone ol

Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan, önceki gün yaşanan sel afetinden sonra önümüzdeki günlerde yaşanabilecek paraziter ishal salgınları konusunda hayvan yetiştiricilerini ve halkı uyardı.
Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan, bahar mevsiminin gelmesi ve sel olaylarının görülmesiyle su ile bulaşan paraziter hastalıkların artabileceğini söyledi. Parazitlerin neden olduğu ishal vakalarının mart ile haziran ayları arasında daha yaygın olarak görüldüğünü belirten Prof. Dr. Özkan, karların aniden erimesi ile içme su kaynaklarının başta olmak üzere tüm su kaynaklarının kontamine olduğunu ve bu nedenle bahar mevsiminde insan ve hayvanlardaki ishal olgularında bir artışın meydana geldiğini vurguladı.

HAYVANLARDAN İNSANLARA BARSAK PARAZİTLERİ  BULAŞMAKTADIR

Prof. Arslan, son 10 yıldır Kars ve çevresinde yapılan araştırma sonuçlarına göre barsak parazitlerinden olan Cryptosporidium ve Giardia enfeksiyonlarının ciddi boyutlarda görüldüğünü belirtti. Bu hastalıklardan özellikle Cryptosporidium adlı barsak paraziti sığır ve koyunlarda mevcut olduğunu ifade eden Arslan "Özellikle buzağı ve kuzularda ishale neden olarak verim kayıplarına ve ölümlere yol açmaktadır. Bu nedenle doğum sezonu boyunca buzağı ve kuzulardaki ishal olguları ihmal edilmemeli ve veteriner hekime müracaat edilmelidir. Hayvanlarda görülen ve Kars çevresinde de yaygın olan barsak parazitlerinden olan Cryptosporidium enfeksiyonları, bu yıl kış mevsiminin hafif geçmesi ve kar erimesinin az olması nedeniyle bugüne kadar sorun olmadı. Ancak Kars çayını besleyen çevre dağlardaki karların erimesi ile sel olaylarının olduğunu, bu durumunda önümüzdeki günler için risk oluşturmaktadır. Çünkü kar erimeleri ile bulaşık meralardan içme su kaynaklarına parazit bulaşması olmaktadır. Bu vesile ile hayvanlarda görülen bu parazit içme suları ile insanları enfekte etmektedir" diye belirtti.

BAHAR MEVSİMİNDE ÇOCUK İSHALLERİNE DİKKAT

Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan, insanlarda, özelliklede çocuklarda, yaşlılarda, uzun süre hastanede yatanlarda ve bağışıklığı zayıf olanlarda Cryptosporidium etkenleri karın ağrısı ile başlayan ishale neden olduğunu, bu tip şikayetleri olanların hemen hastaneye müracaat etmeleri gerektiğini vurguladı. Arslan, okul, kreş, sosyal merkezler gibi toplu yaşam yerlerinde bulaşma riski daha fazla olacağından bu tip kurum yetkililerinin temizlik konusunda daha titiz olmalarını istedi.

KAYNAĞINI BİLMEDİĞİNİZ SUYU İÇMEYİNİZ

Prof. Dr. Arslan, yağmurlu havalarda ve sel afetlerinin olduğu dönemlerde kaynağı bilinmeyen suların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini anlattı. Yetkililerinden, şebeke sularının giriş ve kanal boylarının kontrollerini sürekli yapmasını ve meralardan şebeke sularına sızıntı ve bulaşmanın olmasının engellenmesini isteyen Arslan, bu konuda her türlü bilimsel desteğin verileceğini sözlerine ekledi.