BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,74
ALTIN 2.412,39
HABER /  DÜNYA

Yıldız: Tarihi bir imza atıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şahdeniz-2 projesinin yatırım kararı imza altına alındı. Bu demek oluyor ki, 29 milyar dola...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şahdeniz-2 projesinin yatırım kararı imza altına alındı. Bu demek oluyor ki, 29 milyar dolar yatırımın Türkiye’nin de aralarında bulunduğu konsorsiyum ortakları tarafından yapılacak olmasının kararı alındı" dedi.
Hazar Denizi’nin Azerbaycan’a ait bölümünde bulunan Şahdeniz doğalgaz havzasının ikinci aşama işletimi ile ilgili nihai yatırım kararının imza töreni, bugün Bakü’de gerçekleştirildi. İmza törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yanı sıra birçok ülkeden devlet ve hükümet başkanları katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız törenden sonra bir dizi ikili görüşmelerde bulundu. Görüşmelerden sonra gazetecilere açıklama yapan Taner Yıldız, ”Bugün Bakü’de gerçekten tarihi bir imza atıldı. Şahdeniz-2 projesinin yatırım kararı burada imza altına alındı. Bu demek oluyor ki, 29 milyar dolar yatırımın Türkiye’nin de aralarında bulunduğu konsorsiyum ortakları tarafından yapılacak olmasının kararı alındı. Bulgaristan, Arnavutlu başbakanıyla, AB Enerji Komiseri Oettinger’le, SOCAR’la, BP’le buna benzer ikili görüşmeler yaptık.Türkiye’nin enerji ihtiyacı için, bunların zamanında karşılanıyor olması için bu projelerdeki işbirliğimizi sürdüreceğiz. Bugün itibariyle TANAP’daki hisse oranımızı da yüzde 30’a çıkarma kararını altık. Bunla ilgili konsorsiyum ortaklarımızla da konuştuk. Bundan sonra daha güzel gelişmeler olursa önümüzdeki süreçte bunu kamuoyuyla paylaşacağız. TAP’la kısa vadeli bir ortaklık düşünmediğimizi söyleye bilirim ama gelişen işlerle beraber ne tür ortaklıklar yapa biliriz bunları önümüzdeki süreçte değerlendireceğiz” dedi.

PROJE HAKKINDA
Azerbaycan ve Gürcistan toprakları içinde Güney Kafkasya Boru Hattının kapasitesinin artırılması, Türkiye topraklarından geçecek olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattının (TANAP) ve Yunanistan’la Arnavutluk üzerinden geçerek İtalya’ya uzanacak Trans Adriyatik Boru Hattının (TAP) yapımı ile ilgili projelerin gerçekleştirilmesini sağlayacak. Bu projeler, doğalgazı Bulgaristan’a taşıyacak altyapı ile birlikte, Avrupa’ya yeni bir Güney Doğalgaz Koridoru açacak.
Şahdeniz-2 projesi kapsamında denizde 26 adet sualtı kuyunun açılması, ayrıca, köprü ile birbirine bağlanacak iki sondaj iskelesinin yapımı, karada ise Sengeçal’da yeni teknik işleme ve basınçlandırma tesislerinin inşası öngörülüyor. Doğalgazın Türkiye’ye 2018 yılı sonunda, Avrupa’ya ise 2019 yılında ulaştırılması bekleniyor.
Şahdeniz havzasından yılda 16 milyar metreküp doğalgaz çıkarılması ve yaklaşık 3 bin 500 kilometre uzunluğundaki boru hattı ile nakledilerek Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan ve İtalya’daki nihai tüketicilere ulaştırılması planlanıyor.
Şahdeniz havzasından halihazırda günlük 55 bin varil kondense gaz çıkarıldığı, ikinci aşamanın devreye alınmasıyla bu rakamın 120 bin varile çıkacağı kaydedildi. SOCAR ve konsorsiyum ortakları arasında, ayrıca, Şahdeniz projesi kapsamındaki Ürün Paylaşım Anlaşmasının (PSA) süresinin 2048 yılına kadar uzatılması konusunda anlaşma sağlandı.
(İHA)