BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Yılbaşında kalori patlamasına dikkat

Uzmanlar yıl başında aşırı yeme ve alkol tüketiminin kalori patlamasına sebep olabileceğine dikkat çekti.

Abone ol

Yıl başı gecesinin sağlıkla ilgili yasakların çiğnendiği, gıda ve alkol tüketiminin aşırıya kaçıldığı bir gece olmaması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu Öztürk, bu geceyi 'en az hasarla atlatmak' için çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Öztürk, "Yıl başı menüsünün seçiminde gıda türüne dikkat etmek gerekiyor. Aana yemek seçiminde hindi sağlıklı ve doğru bir tercih olacaktır. Hindi ile beraber vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek salata ve zeytin yağlı sebzeler de mönüde yer almalıdır. Meze tüketimi varsa patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuç gibi hafif sebze ağırlıklı mezeler tercih edilmelidir. Ayrıca kalsiyum ve protein içeren süt ve yoğurt grubu da mutlaka tüketilmelidir. Ayran, yoğurtlu salata, yoğurt, yoğurtlu makarna tercih edilebilir" dedi.

Yı lbaşı gecesi için yapılan alışveriş listesinde seçici davranmak gerektiğine işaret eden Öztürk, "Makul ölçüde tüketimin ne olabileceği hesaplanmalı ve aşırı gıda alışverişinden kaçınılmalı. Bu alışveriş belirli sayıda kişiye ve kişi başı porsiyonlar hesaplanarak sadece bu gece için alınmalı. Çünkü yıl başı ertesinde kalacak yağlı tohumlar, alkol, kırmızı et, pasta veya tatlı tüketimi aşırı yemenin devamını getirecektir. Yıl başı gecesi alkol alırken de dikkatli olmak lazım. Aç karnına bir kaç çeşit alkollü içki almak tehlikelidir. Ayrıca rakı, viski, votka gibi içkilerin alkol oranları şarap ve biraya göre daha yüksektir" diye konuştu.