BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,92
ALTIN 2.432,79
HABER /  GÜNCEL

Bakanlıktan tek tırnak açıklaması

Tarım Bakanlığı, son günlerde "tek tırnaklı kesim" iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. İşte Türkiye'deki son durum;

Abone ol

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, "tek tırnaklı kesim" olayının, bakanlık ekiplerinin sürekli ve etkin denetimlerinin doğal sonucu, bu gayretlerinin bir başarısı olarak ortaya çıkarıldığını bildirdi.

Tarım Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında, Adana'da meydana gelen bir olayla ilgili olarak, kamuoyunca yanlış anlamalara uygun eksik ve yanlış bilgilendirmelerle hazırlanmış haberler görüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, bazı medya organlarında yer alan çarpıtılmış bilgilerle hazırlanmış haberlerin aksine, Adana'da ''tek tırnaklı kesim'' olayı'nın, bakanlık ekiplerinin sürekli ve etkin denetimlerinin doğal bir sonucu, bu gayretlerinin bir başarısı olarak ortaya çıktığına işaret edilerek şöyle denildi:

''Adana ilimizde, 2009 yılı kırmızı et denetimleri kapsamında bugüne kadar yaklaşık 90 tane numune alınmıştır. Bunlardan 60 tanesi son üç ayda, Gıda Kontrolörlerimiz tarafından yapılan işletme denetimlerinde şüphe üzerine alınan numunelerdir. Rutin denetimlerimiz ve yapılan ihbarlar üzerine İl Müdürlüğümüzün ilgili birimlerince gerçekleştirilen koordineli çalışma neticesinde, Çukurova İlçesi'nde faaliyet gösteren firma periyodik olarak denetimlere tabi tutulmuştur. Süreç içerisinde bu firmaya İdari Para Cezaları uygulanmış ve et satmış olduğu firmalar izlemeye alınmıştır. Bunun yanı sıra ilimizde faaliyet gösteren tüm lokanta ve yemek şirketleri gözetim altında tutulmuş, şüphe üzerine 'tür tayini' numuneleri alınarak, denetim çalışmaları bu doğrultu da sürdürülmüştür. Adı geçen ticari işletmenin et ürünleri verdiği, Çukurova Üniversitesi Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu yemekhanesini işleten firma denetime tabi tutulmuştur. Buradan alınan et numunesi, (tek tırnaklı eti) olarak Adana İl Kontrol Laboratuarı tarafından raporlanmıştır. Şirket, (şahit numune) için itirazda bulunmuş ancak Mersin İl Kontrol Laboratuvarı da aynı şekilde 'tek tırnaklı eti' raporu vermiştir.''

Benzer durumun, aynı işletme çıkışlı etleri alan Adana Ruh Sağlığı Hastanesi yemekhanesinin işletmeci firması için de yaşandığı belirtilen açıklamada, yine Adana'da verilen 'tek tırnaklı et' raporuna şirketin itirazı üzerine, Mersin'e numune gönderildiği ve halen bunun sonucunun beklendiği kaydedildi. Bunun yanı sıra söz konusu şirketler hakkında civar iller ve ilçelerin bilgilendirildiği, bağlantılı firmaların yakın takibe alındığı ifade edilen açıklamada, ilgili Yurt Müdürlüğünün firma ile anlaşmasını sonlandırdığı bilgisinin de alındığı ifade edildi.

Açıklamada, yoğun şüphe üzerine İl genelindeki çalışmaların artarak devam ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 81 İl Valiliğine bugün gönderilen bir genelge ile de bu alandaki etkin denetimlerin daha da sıklaştırılması konusunda gereğinin yapılması hususu talimatlandırılmıştır.

Bütün bu safahattan da anlaşılacağı üzere Bakanlığımız, sağlıksız gıdaların denetimi konusunda en üst düzeyde bir hassasiyet ve gayretle, bilimsel normlar çerçevesinde denetimlerini aralıksız sürdürmektedir. Bu gerçeklere rağmen, haberlerinde Bakanlığımızı suçlayıcı bir içerik benimseyen kimi medya organlarının, Bakanlığımız Teşkilatının kötü niyetli gıda üreten kişi ve şirketleri ısrarlı bir takiple belirleyip haklarında idari ve Savcılığa suç duyurularıyla adli takibata uğratmasını (Bakanlığın denetim zaafı) gibi sunmaları gayretleri ise kamuoyunun takdirine bırakılmaktadır.''