BIST 10.181
DOLAR 32,21
EURO 34,74
ALTIN 2.433,15
HABER /  DÜNYA

Milyonlarca İranlı sokağa döküldü

İran'da Kerbala yasında çıkan olayları protesto etmek isteyen milyonlarca kişi sokaklara indi.

Abone ol

İran'da, Kerbela şehitleri için yas tutulan günde olay çıkaranları protesto gösterilerine bugün de milyonlarca kişi katıldı.

Tahran ve Kum'un yanı sıra diğer eyaletlerde de yapılan gösterilerde, ''kutsal değerlere ve halkın inançlarına el uzatanların cezalandırılması'' talep edildi.

Başkentteki İnkılab, Veli-yi Asr, Filistin, Firdevsi meydanları ile ana yollarda yapılan gösterilere katılan yüzbinlerce kişi, ''ABD'ye ölüm'', ''İngiltere'ye ölüm'', ''İsrail'e ölüm'', ''Velayet-i Fakih karşıtlarına ölüm'', ''Fitnecilere ölüm'', ''Münafıklara ölüm'' diye slogan attı.

Devlet televizyonu, taşlı sopalı ve maskeli grubun, Aşure Günü'nde yas törenlerine katılan halka saldırması ve alkışlar eşliğinde ıslık çalarak kamu binaları ile araçları ateşe vermesinin halkı öfkelendirdiği ve kitleler halinde sokaklara dökülmesine neden olduğunu belirtti.

İki gündür düzenlenen protestolarının ülkede son yıllarda yapılan en büyük gösterilerden biri olduğu ifade ediliyor.

Gülistan, Meşhed, İsfahan, Hamedan, İlam, Fars, Kuzey Horasan, Gilan, Çahar Mahali-Bahtiyar, Kazvin, Simnan, Huzistan, Yezd, Hürmüzgan, Doğu Azerbaycan, Kirmanşah ve Loristan eyaletlerinde dün yapılan gösterilere de milyonlarca kişinin katıldığı bildirilmişti.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Ali Laricani ve Yargı Erki Başkanı Ayetullah Muhammed Sadık Laricani'nin yanı sıra ''Merce-i Taklid'' olan Büyük Ayetullahlar Nuri Hamedani, Mekarim Şirazi, Cevad Amuli, Cafer Subhani de ayrı ayrı yayımladıkları bildirilerde olayı kınamışlardı.

Tahran'da pazar günkü olaylarda, 7 kişi hayatını kaybetmiş, 120'si polis yüzlerce kişi yaralanmış, milyonlarca dolarlık maddi hasar meydana gelmiş ve en az 500 kişi gözaltına alınmıştı.