BIST 10.079
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.407,12
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Yılan ve akrep sokmalarına karşı uyarı

Şanlıurfa'da havaların ısınmaya başlamasının ardından, uzmanlar yılan ve akrep sokmaları vakalarına karşı vatandaşları uyarıyor.

Abone ol

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yaz ayları ile birlikte akrep ve yılan sokmalarına karşı uyarılarda bulundu.

Yetkililer, yaz mevsimiyle birlikte bölgede sıkça yılan ve akrep sokma vakalarının yaşandığını belirtti. Bölgede zehirli yılan türü olarak daha çok engerek yılanı bulunduğunu ve sarı, siyah ve kırmızı akrep türlerinin tespit edildiğini ifade eden yetkililer, vatandaşların dikkatli olmalarını istedi.

Bölgede yaşayan engerek yılanının saldırgan olmadığını ancak bazı dikkatsizlikler sonucunda sokma vakalarının yaşandığını vurgulayan uzmanlar, "Arazide gezerken dikkatsizlikle üzerine basılan yılan saldırganlaşır. Veya piknik alanlarında ısınmak isteyen yılana yaklaşırsanız sizi sokma tehlikesi büyüktür" dediler.

Yılan tarafından ısırılan bir kişiye yapılması gerekli müdahaleler hakkında da bilgiler veren yetkililer, "Yılan tarafından ısırılan bir kişi yarım saat içerisinde bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalı. Ama öncelikle yapılması gerekenler; ısırılan kişi fazla hareket ettirilmemeli, ısırılan bir bölgenin iki parmak üstüne tampon uygulanmalı. Eğer mümkünse buz tedavisi de faydalı olur. Ama tam ısırılan bölgeye değil. Biraz üstüne yapılacak buzlu tedavi zehrin çabuk yayılmasını önler" dediler.

Yılan sokmalarında şimdiye kadar insanlarda yanlış bir bilginin oluştuğunu vurgulayan yetkililer, "Bazı vatandaşlarımız yılan sokmalarında, sokulan yeri bıçakla kesip emme uygulamasının faydalı olacağını zannediyorlar. Ancak bu çok yanlış bir uygulama.

Bıçakla kesilen bölgeyle belki zehrin daha çabuk yayılmasına sebep olabilirsiniz. Ayrıca zehri emerken siz de ağzınızdaki yarayla zehir kapıp zehirlenebilirsiniz. Vatandaşlara tavsiyemiz kesinlikle bu tür uygulamalardan vazgeçsinler" diye konuştular.

Diyarbakır ve Şanlıurfa'da sarı, siyah ve kırmızı renkli akreplerin bulunduğunu ifade eden uzmanlar, akrep sokmalarından korunmak için çıplak ayakla yürünmemesi tavsiyesinde bulundu. Akreplerden korunmanın bir başka yolunun da evlerde tavuk, ördek gibi hayvanlar beslemek olduğunu vurgulayan yetkililer, akrep sokmalarında da ısırılan kişinin en kısa sürede sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini kaydetti. Yılan sokmasında olduğu gibi akrep sokmasında da yapılacak uygulamanın aynı olduğunu ifade eden
yetkililer, ısırılan bölgeye ilaç sürülmemesi tavsiyesinde bulundu.