BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,59
ALTIN 2.389,65
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bitkiler artık kontrol altında

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Antalya'nın Aksu ilçesinde Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından oluşturulan, Türkiye Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi'nin açılışını yaptı.

Abone ol

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Antalya'nın Aksu ilçesinde Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından oluşturulan, Türkiye Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi'nin açılışını yaptı.

Açılış törenine Bakan Eker ile birlikte Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve AK Parti Antalya milletvekilleri katıldı. Törenin açılışında konuşan Bakan Eker, tarımsal ürün çeşitliliğine sahip olan bölgelerin birçok medeniyete de ev sahipliği yaptığını söyledi. ''Antalya'nın bitki çeşitliliği, kentin tarihi zenginliğini de sağlamış'' diyen Bakan Eker, Türkiye'de 3 bin 905 endemik bitki türü olduğunu söyledi. Eker, bütün Avrupa kıtasında 2 bin 400 endemik bitki türü olduğunu belirterek Türkiye'nin bitkisel  zenginliğinin altını çizdi.

Tarımın gündelik siyasete alet edilmemesi gerektiğini savunan Eker, , ''Coğrafya, toprak, iklim, ürün deseni gibi incelemeler yaptık. 527 milyon data kullandık. 3 yıl süreyle 26 milyon hektar tarım arazisinin tamamını, 'hangi ürün hangi toprakta üretilir?' bunların çalışmasını yaptık. Artık Türkiye, 'hangi ilinde, hangi ilçesinde, hangi toprağında, hangi ürün yetişir' bunu biliyor. Bu bilgilerle tarım politikaları geliştirip tarım envanteri oluşturabiliyoruz'' diye konuştu.

Eker konuşmasında ''Tıbbi ve aromatik bitkiler, ilaç, kozmetik, kimya ve zirai mücadele sektörlerinde kullanılıyor. Dünya nüfusunun yüzde 64'ü bugün bitkileri tedavi amaçlı kullanıyor. Yani dünya nüfusunun yarısından fazlası bitkileri tedavi amaçlı kullanıyor. Bunun sadece gelişmemiş ülkelerde olduğunu zannetmeyin. Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde de bunlar kullanılıyor. Dünyada ilaçların yüzde 25'i bitkisel menşelidir'' ifadelerini kullandı.
Tıbbi bitkilerin sağlık yanında ekonomik boyutunun da bulunduğunu ifade eden Eker, ''Bugün 24 milyar dolarlık tıbbi bitki pazarından söz ediyoruz. Dünyada 4 bini yaygın olarak kullanılan 20 bin civarında tıbbi bitki var. Türkiye'de de bu bitkilerin çoğu var. Biz şimdi bilimsel metotları da kullanarak bu bitkilerin insanlığın kullanımına açılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu merkezin amacı budur. Aromatik bitkilerin ekonomik değeri bulunuyor. Aromatik bitki sektörü 1 milyar dolarlık bir sektördür"
değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi'nin toplam 25 milyar dolarlık tıbbi ve aromatik bitki pazarından Türkiye'nin daha çok pay almasını sağlayacak bir merkez olacağını bildiren Eker, "Türkiye şu anda işlenmemiş tıbbi ve aromatik bitkiler ihraç ederek bu pazardan pay almaya çalışıyor. Bu bitkilerin çok daha yüksek bir değere kavuşturulması için çalışıyoruz. Merkezin kurulması için 1 milyon 400 bin TL harcadık. 364 metrekarelik alanda laboratuvar ve depolama bölümleri oluşturduk" dedi.
Bakan Eker, konuşmasının ardından açılış kurdelesini keserek merkezde incelemelerde bulundu.