BIST 10.327
DOLAR 32,29
EURO 34,70
ALTIN 2.395,57
HABER /  GÜNCEL

YGS'de türbana 'çıplak' protesto!

YGS'ye kadın adayların türbanla alınmasını protesto eden erkek aday üstü çıplak sınava girmek istedi.

Abone ol

İzmir'in Karşıyaka İlçesi Bostanlı semtinde, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) kız adaylardan Ş.A.'nın türbanıyla alınmasını protesto eden erkek aday Y.K., üzerindeki giysilerini çıkartıp vücudunun üst bölümü çıplak kalacak şekilde sınava girmek istedi.

Bunun üzerine görevlilerce salondan çıkartılan ve sınav bitene kadar güvenlik notasında bekletilen Y.K., daha sonra gözaltına alınırken, hakkında "Kişilerin huzur ve sükununu bozma ile hakaret" suçlarından işlem yapıldı.Geçen pazar günü saat 10.00 sıralarında, Mavişehir Emlak Bankası İlköğretim Okulu'ndaki YGS öncesi güvenlik kontrolünden geçip sınıfa giren 23 yaşındaki Y.K., sınavın başlamasının hemen adından, sınıfta türbanıyla sınava giren Ş.A.'nın bulunduğunu söyleyerek itiraz etti.

GİYSİLERİNİ ÇIKARTTI

Bunun üzerine görevlilerden, sınava türbanla girilebileceği, ancak bunun için de tutanak tutulduğu karşılığını alan Y.K., olaya tepki gösterdi. Y.K. bu tepkisinin ardından, öğrencilerin gözleri önünde olayı protesto ettiğini söyleyerek giysilerini çıkarttı, vücudunun üst bölümü çıplak kalacak biçimde sınava devam etmek istedi. Kendisine müdahale eden görevlilerle de tartışan Y.K., sınıftan çıkartılarak, polisin yardımıyla okuldaki güvenlik noktasında gözetim altına alındı.

Sınavın bitmesi ardından Y.K. gözaltına alınarak Bostanlı Polis Merkezi'ne götürüldü. Görevlilerin şikayeti üzerine hakkında kişilerin huzur ve sükununu bozma ile hakaret suçlarından işlem yapıldı. Y.K. de görevlilerden şikayetci oldu. Savcının talimatıyla ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Y.K. hakkındaki soruşturma evrakları daha sonra adliyeye gönderildi.

"O AN TEPKİMİ DİLE GETİRDİM"

Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü ikinci sınıfa devam ettiği sırada okulunu yarım bırakıp tekrar sınava giren Y.K., o sırada ayrımcılık yapıldığı gerekçesiyle tepkisini dile getirdiğini söyledi. Y.K., "Türbanlı bayana müdahale edilmemesi üzerine görevlilere başvurdum. Onlar bu durumunun normal olduğu karşılığını verince ben de kendime göre tepkimi dile getirdim. Olayın kadın erkek ayrımcılığı olduğuna inandım. Sonrasında ise ifademde de belirtiğim olaylar yaşandı" dedi.

Karakolda serbest kalması ardından Y.K., yaşadıklarını internetten de paylaştı. Olayın tutanağını da yayınlayan Y.K., protestosuna çeşitli kesimlerden destek ve tepki geldiğini de söyledi.

ÇIPLAK PROTESTO SANAL ALEMİ DE KARIŞTIRDI

Giysilerini çıkartıp çıplak kalarak protesto eden Y.K., olayın polis tutanağını internette paylaşınca yeni bir tartışma başlattı. Sanal alemdeki paylaşım sitelerinde hızla yayılan protesto sonrasında, Y.K.'ye, birçok destek ve tepki mesajı geldi. Kendisine gelen tepkileri anlaşıyla karşıladığını söyleyen Y.K., "Ben de o sırada içimdeki tepkiyi dışa vurmaya çalıştım" dedi.Geçen pazar günü saat 10.00 sıralarında, Mavişehir Emlak Bankası İlköğretim Okulu'ndaki YGS için sınıfa giren 23 yaşındaki Y.K., kadın aday Ş.A.'nın türbanıyla sınava girmesine tepki gösterdi. Görevlilerden türbanlı girmenin yasal hak olduğu karşılığını almasına rağmen, bu şekilde rahatlıkla kopya çekilebileceğini ileri süren Y.K., tartışmanın ardından tepkisini giysilerini çıkartarak gösterdi.

ÇIPLAK KALDI

Çok sayıda öğrenci arasında vücudunun üst bölümü çıplak kalan Y.K., sınava bu şekilde devam edeceğini söyleyince, görevliler tarafından sınıftan çıkartıldı. Sınav bitimine kadar polis kontrol noktasında bekletilmesinin ardından Y.K., sınav sorumlularının şikayeti üzerine gözaltına alınarak Bostanlı Polis Merkezi'ne götürüldü. Hakkında, "Kişilerin huzur ve sükununu bozma" ve "Hakaret" suçlarından işlem yapılan Y.K., savcının talimatıyla ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

SANAL ALEMDE PAYLAŞTI, TARTIŞMA BAŞLATTI

Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü'nde okurken okulunu yarım bırakıp tekrar sınav için başvuran Y.K., olayın ardından yaşadıklarını ve polis tutanağını internette yayınladı. Olay bir anda sosyal paylaşım siteleri arasında hızla yayılınca tepkileri de beraberinde getirdi. Birçok internet sitesinde çıplak protesto haberinin yayınlanmasıyla Y.K.'ye de, yüzlerce destek ve tepki mesajı geldi. Olayın tartışma yaratacağını bildiğini söyleyen Y.K., "Bunu anlayışla karşılıyorum. İnsanların yaşananları duymasını istedim. Ben o sırada içimdeki tepkiyi dışa vurmaya çalıştım" dedi.