BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,55
ALTIN 2.382,05
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Yezidi açılımı Batman'da başlıyor

Çok Dilli Film Şenliği kapsamına yezidilerin dilinde çekilmiş filmler ele alındı

Abone ol

Batman Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından koordine edilen Çok Dilli Film Şenliği'nde, Ermeni Sineması'nın klasik filmlerinin gösterileceğinin açıklanmasının ardından, çok unsurlu Anadolu coğrafyasının özgün renklerinden biri olan Yezidilerin tarih ve kültürlerini konu edinen Yezidilerin dilinde çekilmiş filmlerin de şenlik kapsamına alındığı öğrenildi.

2011 yılının Şubat ve Mart aylarında Arapça, Kürtçe, Türkçe, Süryanice, Emenice gibi Batman ve yöresinde konuşulan dillerde çekilmiş filmlerin yanı sıra İngilizce, Fransızca, Rusça, Çince, Hintçe, Japonca dillerinde çekilmiş 50'nin üzerinde filmin gösterileceği şenlikte, yörede halen yaşayan topluluklardan biri olan Yezidilerin dilindeki filmlerin de şenlik programına alındığı açıklandı.

Yakın zamanlara kadar Batman, Mardin, Şanlıurfa civarında büyük gruplar halinde yaşayan Yezidilerin toplumsal baskılar nedeniyle başta Almanya ve İsviçre olmak üzere yurt dışına göç etmesiyle Anadolu'nun en eski ve en renkli kültürlerinden birinin yok olma aşamasına geldiği, Yezidi kültürünün elde kalan birkaç belgesel filminin bu nedenle hazine değerinde olduğu, Çok Dilli Film Şenliği'nde gösterilecek bu filmlerle kaybolmak üzere olan bir değerin farkına varılacağı dile getirildi.

Zerdüştlük ve Mitraizm'den etkilenen Yezidi inancının Anadolu halkı tarafından baskı gördüğü, bu nedenle binlerce Yezidi'nin yurt dışına göç
etmek zorunda kaldığı bildirildi.


Çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Yezidi inancı mensuplarının Suriye, Türkiye, İran, Gürcistan ve Ermenistan'da halen yerleşim yerlerinin bulunduğu, tüm baskılara ve engellemelere rağmen geleneksel kültürlerini devam ettirmeye çalıştıkları belirtildi.


Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından koordine edilen Çok Dilli Film Şenliği'nin, yörede yaşayan tüm dilleri ve kültürleri yeniden gündeme getirmesi amaçlanırken, tüm unsurların birbirlerini daha yakından tanımaları, yeni kuşakların önyargısız biçimde birbirlerine yaklaşmaları ve dünyada yaşayan diğer kültürlere de pencereler açılmasının hedeflendiği bildirildi. Değişik kültürlerin renklerinden esintiler taşımayı amaçlayan film şenliğinde, dünyada çekilen ilk bilim kurgu film olan "Aya Seyahat"in Fransızca versiyonu, dünyada çekilen ilk belgesel film olan "Nanook of the North"un İngilizce versiyonu, sinema tarihinin en barılı yapımı olarak nitelenen "Potemkin Zırhlısı"nın Rusça versiyonu, İran yapımı "Kandahar", Japon yapımı "Ran" gibi sinema klasiklerinin de gösterileceği belirtildi.