BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Yeni Zelanda'daki terör saldırısıyla ilgili kritik gelişme!

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 50 kişinin hayatını kaybettiği, 50 kişinde yaralandığı terör saldırısının araştırılması için Kraliyet Soruşturma Komisyonu kurulduğunu açıkladı.

Abone ol

Başbakan Ardern, bakanlar  kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Christchurch'teki Al Noor ve  Linwood camilerine yapılan saldırısını Kraliyet Soruşturma Komisyonunun  araştıracağını söyledi.

Araştırma komisyonu inceleyecek

Yeni Zelandalıları ve Müslüman toplulukları kederlendiren terör  saldırısının nasıl geçekleştiği konusunda haklı sorular sorulduğunu hatırlatan  Ardern, "Kurulan Kraliyet Soruşturma Komisyonu saldırıyı önlemek için neler  yapılabileceğini veya yapılması gerektiğini inceleyecektir." ifadesini kullandı. 
 

"Planımız bir daha tekrarlanmamasını sağlamak"

Komisyonunun, Hükümet Haberleşme Güvenlik Bürosu (GSCB), Güvenlik  İstihbarat Servisi (SIS), Polis, Gümrük, Göçmenlik ve diğer ilgili kurumları  inceleyeceğini ifade eden Ardern, "Bizim planımız yeni Zelanda'nın güvenli ve böyle bir şeyin hiçbir zaman bir daha tekrarlanmamasını sağlamak." dedi.

Ardern, Kraliyet Soruşturma Komisyonunun iki yada üç hafta içerisinde  raporunu tamamlayacağını sözlerine ekledi.
 
Muhalefetten komisyona destek
 
Yeni Zelanda'da ana muhalefette bulunan Ulusal Parti lideri Simon  Bridges, güvenlik ve istihbarat teşkilatlarının Kraliyet Soruşturma Komisyonu  tarafından soruşturulmasına destek verdiklerini açıkladı.
 
Ülkenin en yüksek soruşturma organı olan Kraliyet Soruşturma  Komisyonunu, Genel Vali tarafından atanan üyelerden oluşuyor. Devlet  kurumlarındaki aksama ve ihmalleri soruşturan komisyon raporunu tamamladıktan  sonra önce Genel Valiye, ardından da parlamentoya sunuyor.

50 kişi hayatını kaybetmişti

 Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Al Noor ve Linwood camilerine  15 Mart Cuma günü yapılan terör saldırısında 50 kişi hayatını kaybetmiş 50 kişi  de yaralanmıştı. Camilerdeki incelemeyi tamamlayan güvenlik birimleri, her iki camiyi  de dün yöneticilere teslim etmişti. Ziyarete izin verilen camilerin ne zaman  ibadete açılacağı ise henüz kesinlik kazanmadı.