BIST 10.191
DOLAR 32,26
EURO 34,82
ALTIN 2.403,70
HABER /  DÜNYA

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern Kuran okutup 'selamünaleyküm' diyerek...

YENİ ZELANDA Başbakanı Jacinda Ardern, 50 Müslüman'ı katleden Brenton Tarrant'ın kötü ününe katkıda bulunmamak için asla adını anmayacağını söyledi.

Abone ol

YENİ ZELANDA Başbakanı Jacinda Ardern Christchurch'te gerçekleştirilen cuma günkü saldırıların ardından ilk kez parlamentodaki oturumda konuştu.

Ardern, "O kötü bir üne sahip olmayı amaçlıyor olabilir ama biz Yeni Zelanda'da ona hiçbir şey vermeyeceğiz, hatta adını bile" dedi.

Milletvekillerini ve Müslüman davetlileri "selamünaleyküm" diyerek selamlaması dikkati çekti. Ardern, saldırıların ortak hafızalarına kazındığını belirtti. Yas tutan Müslüman toplumuna da seslenen Ardern, "Sizin kederinizi tahmin bile edemeyiz ama her aşamada yanınızda olabiliriz" diye konuştu.

O bir terörist
Saldırgan için bir kez daha ‘terörist' ifadesini kullanan Ardern, "O aşırılık yanlısı biri, o bir suçlu. Ancak, ben konuştuğum zaman isimsiz biri" dedi. Hem siyasetçilerden hem de halktan aynısını talep eden Ardern, bunun yerine saldırıda yaşamını yitiren 50 kişinin anılmasının daha doğru olacağını söyledi.

Başbakan Jacinda Ardern, hukuki sürece dair de bilgi verdi. Saldırganın hukukun tüm gücüyle yüzleşeceğini söyleyen Ardern, "Bu suçları işleyen kişi buralı değil. Burada yetişmedi. İdeolojisini burada bulmadı. Ama bu, benzer görüşlerin burada kendine yer bulmayacağını söylemek anlamına gelmez" diye konuştu.