BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,78
ALTIN 2.493,56
HABER /  EKONOMİ

Yeni Yatırım Müjdesi

Cizre’de tarihi 14. yüzyıla dayanan, önemli düşünürlerden Molla Ahmed Cezirî’nin ders verdiği dönemin üniversitelerinden Kırmızı Medrese’de toplanacak olan patronların bölgeye ilişkin yatırım planlarını açıklaması bekleniyor.

Abone ol

Güneydoğu sorununda çözüm sürecine destek adına bugün Cizre’de toplanacak olan TÜSİAD üyeleri, teşvik paketinin geçerli olduğu bir dönemde bölgeye yatırım adına temaslarda bulunacak. İstanbul’dan gelecek olan patronların yatırım müjdesi vereceği öğrenildi

Bugün Türk iş dünyasının önde gelen temsilcileriyla Şırnak’ın Cizre içesine gidecek TÜSİAD’ı 15 bin kişilik bir heyet karşılayacak. TÜSİAD üyeleri ayrıca Doğu ve Güneydoğu’nun ekonomik olarak süratle kalkınması yönünde atılabilecek adımları da değerlendirecek.

Kalkınma perspektifi

Milliyetin haberine göre, Ziyaret kapsamında ‘Doğu ve Güneydoğu Ekonomi ve Kalkınma Zirvesi: Cizre Buluşması’ başlıklı bir toplantı gerçekleştirecek olan TÜSİAD, çözüm sürecinin ekonomi üzerinde beklenen etkilerini de ele alacak. Toplantının açılış konuşmaları TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça tarafından gerçekleştirilecek. Açılış konuşmalarının ardından TÜSİAD Genel Sekreteri Zafer Ali Yavan, “Bölgenin Ekonomik Kalkınma Perspektifi ve Türkiye Ekonomisine Katkısı” başlıklı bir sunum gerçekleştirecek.

Yatırım ortamı

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan’ın da konuşma yapacağı zirvede ayıca, moderatörlüğünü TÜSİAD Bölgesel Kalkınma Politikaları ve İş Dünyası ile İlişkiler Komisyonu Başkanı Tarkan Kadooğlu’nun gerçekleştireceği “Doğu ve Güneydoğu İş ve Yatırım Ortamının Görünümü” başlıklı bir panel düzenlenecek. Panelde, TÜSİAD üyeleri çözüm sürecinin iktisadi kalkınmaya etkileri ve bölgeye yönelik bazı yatırım planlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunacak.

Ünlü İşadamları gidiyor


Cizre ziyaretine Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner’in yanı sıra TÜSİAD Yönetim Kurulu ve Başkanlar Konseyi üyelerinin katılması bekleniyor. Bir süre önce TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Cizre’deki bu toplantının çözüm sürecinin ekonomi ayağının güçlendirilmesi ve sahiplenilmesi amacıyla yapılacağını açıklamıştı. Yılmaz, çözüm sürecini demokratikleşme evresinin önemli bir aşaması ve Kürt meselesinin çözümüyle birlikte adil ve kapsayıcı bir kalkınma hamlesinin başlangıç unsuru olarak gördüklerini kaydetmişti. Yılmaz, şiddet ve terör ortamının bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde ülke gündeminden çıkabilmesi için kalkınma ve demokrasi başlıklarında çaba sarf etmenin tüm toplum kesimlerinin ve kurumlarının ortak sorumluluğu olduğunu vurgulamıştı.

Patronların yemeğini ev hanımları pişirecek


Toplantıya ev sahipliği yapacak olan Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Çağlı, TÜSİAD ziyaretini çok önemsediklerini söyleyerek, gelecek heyete yeni teşvik sistemi kapsamında Cizre’nin ekonomik potansiyelini anlatacaklarını belirtti. TÜSİAD tarafından günübirlik yapılacak ziyarette patronlara Cizre mutfağından örnekler de ikram edileceğini kaydeden Çağlı, “Verilecek öğle yemeği için her eve ayrı yemek siparişi verildi. Menüde dolma, içli köfte, kuzu çevirme ve Cizre’ye özgü ‘zengiluk’ denilen şerbetli bir tatlı bulunuyor” dedi.