BIST 9.699
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.432,89
HABER /  DÜNYA

Aleviler ayrıştırma taraftarı değil’’

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Muzaffer Demirtaş, ’Alevi açılışı, Alevilerin İran ziyaretleri ...

Abone ol

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Muzaffer Demirtaş, ’Alevi açılışı, Alevilerin İran ziyaretleri ve Alevi dedelerine maaş bağlanması’ konularında değerlendirmelerde bulundu.
Demirtaş, ’bölücü olan, bayrağına, toprağına sahip çıkmayanlara Alevi olsun, Sünni olsun karşı olduklarını belirterek, “Alevi inancında bir gruplaşma olacağını sanmıyorum” dedi. Muzaffer Demirtaş, devletin bütün camilerin ihtiyaçlarını karşılamasına karşın cemevlerini uygulama dışı tutmasının doğru olmadığını savundu. Başbakan Erdoğan’ın ‘Alevi kardeşlerim’ sözlerini hatırlatan Demirtaş, “Bu açıklamaya rağmen Alevi dedelere maaş verilmiyor. Camilerin bütün giderleri karşılarken cemevlerinin ihtiyaçları karşılanmıyor. Biz halka hizmet veriyoruz burada. Beş yıldır her şeyi biz karşılıyoruz. Söylenecek çok şey var. Biz zaten insanları aynı Allah’a, aynı Peygamber’e, aynı kitaba inanıyorsak ayrıştırma taraftarı değiliz. Sadece kilise, sinagogları tanıyıp cemevlerini ve vatandaşını tanımamak yanlıştır. Tek ibadet yeri cami değildir. Öyle bir şey yok” diye konuştu.

"BİZ İNANÇSIZ BİR TOPLUM DEĞİLİZ"
Gerçek Aleviliğin dünyanın neresinde olursa olsun temelde inançlarının aynı olduğunu, yol ayrı olsa bile varılacak yerin aynı olduğunu belirten Muzaffer Demirtaş, “Ehl-i Beyt’e inanmıyorsa, Peygamber’e inanmıyorsa, Hazreti Ali’ye inanmıyorsa zaten o Alevi değildir. Bir defa insan Kur’an-ı Kerim’i, Allah’ı, Ehl-i Beyt’i bilecek. Bunlara inanacak. Bunları tanımayan Müslüman olamaz. Biz inançsız bir toplum değiliz. Başbakan, ‘Kindar değil, dindar gençlik yetiştireceğiz’ diyor. Dinimizde insanın insana kıyması veya yakması var mı? Bunlar sorun, ama biz asla elimize taş, sopa, silah alıp dağa çıkmadık. Bu ülkeye bölücü olmadık ama bir PKK’lı öldü mü Adana’dan öte yana her taraf yangın yeri. Bölücülere, bayrağına, toprağına sahip çıkmayanların biz Alevi olsun, Sünni olsun karşısındayız ve onları dışlarız. Alevi inancında bir gruplaşma olacağını sanmıyorum.” diye konuştu.

’’İRAN’DAKİ YAPILAR FARKLI’’
Türkiye’den İran’a giden bazı Alevilerin Şiilerle görüşmesi konusunu da değerlendiren Muzaffer Demirtaş, şunları söyledi:
“Anadolu Alevisini İran Şii Alevisi ile birlikte düşünmek mümkün değildir. Ben kutuplaşmalar olacağını sanmıyorum. Neticede İran’daki Şiilerle birleştiğimiz noktalar var. Alevi topluluğundan çok büyük bir grup gittiğini sanmıyorum. Gidenler de Ehl-i Beyt destekli gruplardır. Şu ana kadar elimize ulaşan bir bilgi yok. Ben kesinlikle Ehl-i Beyt sevgisiyse orada dünyanın neresinde olursa olsun irtibat kurulabilir ama İran’daki yapılar farklı. Alevi inançları ile bizimki uymuyor. Onlarda şeriat düzeni hakim. Dünyada kadının en çok özgür olduğu bir ülkedeyiz. İran’da Ehl-i Beyt sevenleri var. Onların Alevi olduğuna inanmıyorum. İran’ın buradaki cemevlerini desteklediği söyleniyor fakat bu olay İran’ın kendi yanına yandaş bulmak, Türk Alevilerini kendine çekmek için bir tezgah da olabilir, bilmiyorum. Orada bir ittifak olacaksa Eskişehir’de 17 Alevi köyü var ve bu kurumların en başı biziz. İlk bizim bilgimiz olması lazım. Bizden bu konuda hiç talep olmadı.”
(İHA)