BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,85
ALTIN 2.387,53
HABER /  POLİTİKA

Yeni hükümet ne zaman kurulacak işte takvim

1 Kasım kesin seçim sonuçlarının YSK tarafından resmi olarak ilanından 5 gün sonra TBMM toplanacak. Yeni hükümet ise sonraki süreçte geliyor.

Abone ol

Türkiye Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1 Kasım genel seçim sonuçlarını, 12 veya 13 Kasım'da ilan edecek. Takip eden beşinci günde TBMM'de yemin töreni olacak.

İlçe seçim kurullarının kararlarına sonuçlara ilişkin yapılan itirazlar dün sona erdi. İl seçim kurullarının kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı ise YSK'ya itirazlar, 11 Kasım'a kadar yapılabilecek.

1 KASIM KESİN SEÇİM SONUÇLARI

YSK, 12 ya da 13 Kasım'da kesin seçim sonuçlarını açıklayacak. Buna göre, TBMM Genel Kurulu, kesin sonuçların yayınlanmasını takip eden 5’inci gün saat 15.00'te toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek.

DENİZ BAYKAL BAŞKANLIK YAPACAK

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak, TBMM Başkanı seçilinceye kadar en yaşlı milletvekili olan CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal "geçici başkanlık" görevini yapacak.

AK Parti’nin mevcut TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’ı tekrar aday göstermesi bekleniyor. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’yu, yeni hükümeti kurmakla görevlendirecek.

YENİ HÜKÜMET

Hükümet programının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasından itibaren iki gün geçtikten sonra program görüşmeye açılacak.

276 milletvekili "güvensizlik oyu" kullandığı takdirde TBMM Başkanlığı, Bakanlar Kurulu’na güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu aldığını açıklayacak.

Bu sürecin Kasım ayının son günleri ile Aralık ayının 1’inci haftasında tamamlanması bekleniyor.