BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,82
ALTIN 2.411,52
HABER /  SEÇİM

Yeni Gezici anketi! Bu sonuçlara kim inanır?

Yerel Seçim sonuçlarını tutturamayan Gezici anket şirketi yeni anketini açıkladı. Gezici anket şirketi AK Parti'yi yine yüzde 40'ın altında gösterdi.

Abone ol

AK Parti'ye anketlerde düşük göstermesi ile bilinen Gezici Araştırma'nın yaptığı 2015 genel seçimleri anketi yine tartışma konusu oldu. Anket sonuçlarına göre AK Parti yüzde 40'ın altında çıkıyor. Gezici anketini yorumlayan Profesör Gürsel, sonuçları inandırıcı bulmadı ve "Benim beklentim AK Parti yüzde 42 - 43 alır' dedi. 

Muhalefeti memnun edecek anketlerine devam eden Gezici araştırma şirketi bu kez Mart ayı sonuçlarını verdi. Anket Can Dündar yönetimindeki Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlandı. Gezici anket şirketinin iddiasına göre bugün seçim olsa AK Parti yüzde 40'ın altında oy alacak.

Gezici'ye göre AK Parti’nin oy oranı yüzde 39.3. CHP yüzde 29.6, MHP yüzde 17.7. HDP ise yüzde 11.4 ile barajı aşıyor.

PROFESÖR ANKETİ İNANDIRICI BULMADI

Anket sonuçlarını değerlendiren Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü, Yazar Prof. Dr. Seyfettin Gürsel “Eğer bu tahmin doğrulanırsa büyük süpriz demektir bu. Çünkü HDP’nin de barajı geçtiği öngörüyor. HDP barajı geçecek hem de AKP yüzde 39-40 olacak. Bu AKP’nin Meclis’teki çoğunluğu kaybetmesi demek. Mecburen bir koalisyon yapacak, yapamazsa da mecburen başka bir koalisyon olacak. Dolayısıyla çok büyük bir iddia bu. Ben şahsen bu kadar AKP’nin oy oranı düşer mi emin değilim. Benim şahsi beklentim yüzde 42, 43. Anket yaptığım için değil, başka analizlerle vardığım sonuç bu” dedi.

AK PARTİ'DEN HDP'YE OY KAYIYOR İDDİASI

36 ilde, toplam 4.860 katılımcıyla görüşülerek hazırlanan araştırmaya göre, HDP’ye gelen oyların yüzde 82 - 84’ünü AKP seçmeni oluşturdu. Kürtlerin yüzde 36’sı AKP’ye, yüzde 50’si HDP’ye, yüzde 14’ü ise diğer partilere oy vereceğini söyledi. HDP’nin oy oranındaki artışta, Dengir Mir Mehmet Fırat’ın etkisi saptandı.

ank.jpg

Gezici Araştırma Genel Müdürü Murat Gezici, “MHP’nin ulaşabileceği oy potansiyeli yüzde 20 - 23 olabilir. AKP’den kopan seçmenin yüzde 50-55’i MHP’ye oy vereceğini söylüyor. MHP oy patlaması yaşayabilir” dedi.

Ankette geçim sıkıntısı, işsizlik, çözüm süreci, cumhurbaşkanlığı sarayı, yolsuzluk gibi başlıklarda AK Parti'nin hatalı olduğu belirtiliyor.

ankkk.jpg