BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.326,17
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YDS başvuruları pazartesi başlıyor

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ilkbahar dönemi başvuruları pazartesi başlayacak.

Abone ol

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) yapılan yazılı açıklamada, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldığı hatırlatılarak, anılan yönetmelik uyarınca Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde bir kez ve Eylül, Ekim, Kasım ayları içerisinde bir kez olmak üzere yılda iki kez; Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinde ise Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde olmak üzere yılda bir kez yapılması öngörülen YDS'nin ilk uygulaması olan 2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavı, 7 Nisan 2013 tarihinde yapılacağı belirtildi.

Açıklamaya göre, YDS'ye başvurular 18-27 Şubat 2013 tarihlerinde yapılacak.

Adaylar, 2013-YDS ilkbahar dönemi kılavuzu ile aday başvuru formuna başvuru süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Kılavuzda, başvuru, sınav, değerlendirme, sınav sonuçlarının kurumlarca kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Sınava başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

6-7 Temmuz 2013 tarihlerinde yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavında (2013-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik) ve daha sonraki yıllarda lisans düzeyinde yapılacak KPSS'lerde yabancı dil testi yer almayacak. Yabancı dil testinin belirli ağırlıklarla hesaplanarak oluşturulduğu KPSS puan türleri, YDS puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanacak. KPSS'de yabancı dil testinin de Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların 2013-YDS ilkbahar dönemi sınavına girmeleri gerekiyor. 2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına katılmayan veya bu sınava Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde katılmayan adayların, 2013-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı yabancı dil testi sonucunun belirli ağırlıklarla hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmayacak.

2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından, yabancı dil bilgisi seviye belirlemeye yönelik olarak, sadece YDS yapılacağından diğer yabancı dil bilgisi seviye belirleme sınavları (ÜDS gibi) yapılmayacaktır. Ayrıca, ÖSYM tarafından uygulanan ve içeriğinde yabancı dil sorusu veya testi bulunan sınavlarda 2013 yılından itibaren yabancı dil sorusu ya da testi bulunmayacak, bu adayların sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde YDS'den alacakları puanlar kullanılacak. İlgili mevzuatta Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'na (KPDS) yapılan atıflar YDS'ye yapılmış sayılacak.

İlgili mevzuat gereği, doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS'ye girmeleri gerekiyor. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) sonuçları ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) sonuçları ile tercih yapacak adayların 2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına girmeleri yararlarına olacak.

Bu nedenle, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından yapılan KPSS, TUS, DUS gibi sınav ve yerleştirme işlemleri ile ÜDS ya da KPDS sonuçlarını kullanan diğer kamu veya özel kurum ve kuruluşların sınav ya da yerleştirme işlemlerine katılacak adayların, yabancı dil yeterliğinin belirlenmesi için 7 Nisan'da yapılacak YDS'ye katılmaları gerekiyor.