BIST 10.020
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.431,94
HABER /  GÜNCEL

Başörtüsü serbestliğine engel kalmadı

Çok tartışılan kamudaki başörtüsü yasağının kaldırılması için hiçbir temel dayanağın kalmadığı konuşuluyor.

Abone ol

Devlet memurlarına uygulanan başörtüsü yasağının kaldırılması konusundaki beklentiler ilerliyor. AVrupa Birliği ülkelerinde dahi uygulanmayan bu yasağın Türkiye'de hala uygulanıyor olması eleştirillirken yasağın yakın tarihte kaldırılması yakın gibi gözüküyor

1980 darbesiyle yasal hiçbir dayanağı olmadığı halde sürdürülen 'başörtüsü yasağı' üniversitelerde kaldırılırken 'kamuda başörtüsü yasağı'nın son bulmasıyla ilgili beklentiler büyüyor.

Kamuya getirilen yasağın temel dayanakları olmamasına rağmen sürdürülmesi anlamsız bulunurken, AB Bakanlığı, Avrupa Birliği ülkelerinde 'kamuda başörtüsü'nün mevcut durumu hakkında bir rapor yayımladı. AB Bakanı Egemen Bağış'ın Başbakan Erdoğan ve Bakanlar Kurulu'na sunduğu rapor çarpıcı bilgiler ortaya koyuyor. Rapor, 26 Avrupa Birliği ülkesinde başörtüsüne yönelik engellemenin olmadığı ortaya koydu.

Yenişafak'ın haberine göre AB ülkeleri arasında Türkiye'yle benzeşen yönleriyle dikkat çeken Fransa'nın dışında diğer ülkelerde yasakçı uygulama yer almıyor. Kamu kurumlarında başörtüsünü yasaklayan 16 Temmuz 1982 Tarihli 8/5105 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlenen 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik', Milli Güvenlik Konseyi döneminde çıkarılmış.

ANAYASA'YA AYKIRI

Gerek 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda, gerekse diğer bir başka kanunda, kamu görevlilerine yönelik başörtüsü yasağını öngören hiçbir düzenleme mevcut değil. Bu durumun Anayasa'ya açıkça aykırılık teşkil ettiği belirtilen raporda, 'Anayasanın 13. maddesine göre, kamu görevlilerine yönelik bir başörtüsü yasağı olabilmesi için, 'önce başörtüsü yasağının bir kanunla düzenlenmesi, daha sonra da bu kanuni hükümlerin uygulanışını gösteren tüzük ve yönetmeliklerin çıkarılması' gerekir' ifadelerine yer verildi.

Meşru bir dayanağı bulunmayan başörtüsü yasağının sona erdirilmesi için temel hak ve hürriyetleri sınırlayan bu yönetmeliklerin değiştirilmesi ve genelgelerle temel hakların kısıtlanamayacağı, hiç kimsenin kaynağını anayasadan almayan bir yetkiyi kullanamayacağı hukuki gerçeğinin kabul edilmesi yeterli olacak.

İKİ YASAKÇI ÜLKE

Türkiye gibi Fransa'da da uygulanan 'kamuda başörtüsü yasağı' doğrudan yasal bir düzenlemeye dayanmıyor. Ancak Fransa'da idarenin tarafsızlığı (neutralité) ilkesinden dolayı, kamu hizmeti verenlerin dini sembol kullanamayacağı konusunda öteden beri bir fikir birliği bulunuyor. Fransa'daki bu düzenleme ile Türkiye'deki paralellik arz ediyor. Çünkü Türkiye'de de devlet memurları için öngörülen yasağın hukuki kaynağı kanun değil, bir yönetmelik.